BRÄNDÖ LAXIN KIRJOLOHELLE VASTUULLISEN KALANKASVATUKSEN ASC-SERTIFIOINTI
Ahvenanmaalaiselle Brändö Laxille on myönnetty kalankasvatuksen vastuullisista käytännöistä kertova ASC-sertifiointi. Kyseessä on ensimmäinen suomalaiselle meressä kasvatetulle kalalle myönnetty ASC-sertifiointi. ASC on merkki, josta sekä kuluttajat että...
Kala-ala kokoontuu jälleen Innovaatiopäiville
Kalatalouden Innovaatiopäivät järjestetään marraskuun 3–4. päivä jo kuudennetta kertaa. Vuoden innostavimmaksi tapahtumaksi kutsutut päivät kokoavat Helsinkiin Triplaan kala-alan yritysten, hallinnon, järjestöjen ja tutkimuksen edustajat. Myös median edustajat ovat...
Silakkamarkkinoilla on helppo tehdä vastuullisia valintoja
Stadin Silakkamarkkinat käynnistyivät sunnuntaina 2. lokakuuta ja markkinahumu jatkuu tämän viikon lauantaihin 8. lokakuuta saakka. Markkinat tarjoavat pääkaupunkiseutulaisille helpon ja herkullisen tavan kantaa kortensa kekoon Itämeren rehevöitymisen...
Tutustu suomalaiseen kala-alaan videoiden välityksellä
Millainen on kalan matka vedestä ruokapöytään? Keitä ovat ammattilaiset kaupoissa ja ravintoloissa myytävän kalan takana? Pro Kala ry:n videokirjastosta löytyvät minidokumentit näyttävät, millaisia arki, mahdollisuudet ja haasteet ovat alalla. Ammattikalastajien arki...
Ruokahuolto vaatii keskeytymätöntä sähkönsaantia kaikkina aikoina
Ruoka-ala on suljettava mahdollisesti toteutettavien alueellisten sähkökatkoksien ulkopuolelle ruokahuollon varmistamiseksi ja pitkien tuotantoseisokkien ehkäisemiseksi. Eläin- ja kasviperäisiä raaka-aineita jalostava elintarviketeollisuus on huomattavasti...
Kalan suolaus nostaa maun uudelle tasolle
Suola on maustamisen tärkeimpiä kulmakiviä. Kalaruoka ei ole poikkeus, vaan oikein tehty suolaus korostaa kalan herkkää makua upeasti. Varo kuitenkin käyttämästä suolaa liikaa: liika suola on paitsi epäterveellistä, myös kaikki muut maut allensa peittävää. Monet...
Vinkit hävikin vähentämiseen kalaruoan näkökulmasta
Tällä viikolla vietetään kansallista Hävikkiviikkoa. Kokosimme vinkkejä, miten omaa ruokahävikkiä voi vähentää etenkin kalaruoan vinkkelistä. Osta oikea määrä kalaa Kenties yksinkertaisin tapa välttää ruoan päätymistä roskiin on olla ostamatta sitä liikaa. Kun teet...
Kalastuselinkeinon tilanne tällä hetkellä erityisen haastava
Suomen Ammattikalastajaliiton hallitus kokoontui 2.–3.9.2022 jokavuotiseen kesäkokoukseensa keskustelemaan kalastuselinkeinon ajankohtaisista asioista. SAKL toteaa, että suomalaisen kalastuselinkeinon tilanne on tällä hetkellä erityisen haastava. Monet asiat...
Yritystoimintaa luonnon ehdoilla
Tänään 5. syyskuuta vietetään yrittäjän päivää. Kalatoimialan yritykset tuottavat ympäristöystävällistä ja terveellistä ruokaa luonnon ehdoilla. Kaikki kaupoissa myytävä ja ravintoloissa tarjolla oleva kotimainen kala on ammattikalastajien tai kalankasvattajien...
Lähetystökokki ylistää suomalaisen ruuan laatua, puhtautta ja makua
Chef Jade Klaasen tutustui suomalaisen ruuan valmistukseen, ruokahävikin vähentämiseen ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Hänen mielestään suomalaisten pitäisi tuoda ruokaansa enemmän esiin. Sunnuntaina 4. syyskuuta juhlistetaan suomalaisen ruuan päivää. Suomalaisen...