Suola on maustamisen tärkeimpiä kulmakiviä. Kalaruoka ei ole poikkeus, vaan oikein tehty suolaus korostaa kalan herkkää makua upeasti. Varo kuitenkin käyttämästä suolaa liikaa: liika suola on paitsi epäterveellistä, myös kaikki muut maut allensa peittävää. Monet ravintolakokit vannovat kalan nestesuolauksen nimeen. Suolaaminen suolavedessä on helppo tapa saada kalaan tasainen suolaus, joten se kannattaa ottaa käyttöön myös kotioloissa.

Nestesuolauksessa kala upotetaan suolaliemeen. Hyvä vahvuus suolaliemelle on 10 prosenttia: karkeasti laskien litraan vettä käytetään siis yksi desilitra suolaa. Kiehauta vettä ja sekoita lämpimään veteen suola niin, että kaikki suola liukenee. Jäähdytä liemi, jotta kala ei ala kypsyä, kun laitat sen liemeen.

Voit suolata liemessä mitä tahansa kalaa. Aseta puhdistettu filee tai kalapala korkeareunaiseen astiaan ja kaada sen päälle lientä niin paljon, että koko kala peittyy. Suolausaika vaihtelee kalan koon mukaan. Esimerkiksi noin puolen kilon kirjolohifilee voi olla liemessä noin 15-20 minuuttia. Nahattomille fileepaloille riittää jo kymmenisen minuuttia.

Kun fileet ovat suolaantuneet, nosta ne pois liemestä ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Kala on nyt valmis pannulle, uuniin tai vaikkapa grilliin tai savustimeen. Nestesuolauksen ansiosta suola on kalassa tasaisesti, eikä vain sen pinnalla – maku on takuulla aivan uudella tasolla!

Kalan voi myös pintasuolata yön yli tai kiireisempi kokki voi kokeila niin sanottua upposuolaamista: katso videolta eri suolaamistavat Vedestä ruokapöytään -YouTube-kanavalta.

Lähde; Pro Kala ry, 21.9.2022