Tällä viikolla vietetään kansallista Hävikkiviikkoa. Kokosimme vinkkejä, miten omaa ruokahävikkiä voi vähentää etenkin kalaruoan vinkkelistä.

Osta oikea määrä kalaa

Kenties yksinkertaisin tapa välttää ruoan päätymistä roskiin on olla ostamatta sitä liikaa. Kun teet kalaa pääruoaksi, varaa fileoitua kalaa noin 150 grammaa syöjää kohden. Jos ostat perkaamatonta kalaa, määrä ruokailijaa kohden on noin 250 grammaa. Savukalassa on usein mukana nahka, joten sitä voi hankkia hieman reilummin kuin 150 grammaa. Kun määrä on sopiva, ei ruokaa jää liikaa yli eikä sitä joudu heittämään pois.

Hyödynnä perkeet

Jos ostat kalaa kokonaisena, älä heitä perkeitä käyttämättä pois! Niistä voi keittää herkullisen kalaliemen keittojen ja kastikkeiden pohjaksi. Kalaliemi valmistuu nopeasti, joten lieden äärellä ei tarvitse viettää tuntikausia hämmennellen. Keitä kalan perkeitä (pää kidukset poistettuna, nahka, ruodot) esimerkiksi sipulin, purjon ja palsternakan kanssa puolisen tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöity liemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Voit myös pakastaa lientä myöhempää käyttöä varten.

Säilytä oikein

Kun säilytät ruokaa oikein, ei pilaantuminen pääse yllättämään. Kala on herkkä elintarvike, joka säilyy parhaiten lähellä 0 astetta – kotijääkaapit ovat siis yleensä liian lämpimiä säilyttämään kalan hyvänä päiväkausia. Tuore kala kannattaa siksi ostaa joko samana tai korkeintaan edellisenä päivänä kuin sen kokkaaminen.

Hyödynnä hävikki

Jäikö vinkeistä huolimatta kalaa yli? Käytä se hyödyksi! Sopisiko kala vaikka pastan joukkoon, munakkaan täytteeksi, ruokaisaan salaattiin tai pyttipannuun? Päästä luovuus valloilleen ja kokkaa herkullinen hävikkiannos, josta tulee hyvä mieli, kun et joudu heittämään ruokaa roskiin

Lähde; Pro Kala ry 13.9.2022