Ruoan huoltovarmuus tarvitsee pikaisia ratkaisuja energiakriisissä
Energian saatavuus ja hinta ovat elintarvikeyrityksille erittäin isoja kysymyksiä. Huoli sähkön saatavuudesta kohtuulliseen hintaan koskettaa koko elintarviketeollisuutta, mutta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille energiaan liittyvät ratkaisut ovat...
Suomalaisen ruoan päivänä kotimainen kala on oiva valinta
Sunnuntaina 4. syyskuuta vietetään jokavuotista suomalaisen ruoan päivää. Teemapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Päivän takana on Ruokatieto Yhdistys ry, joka hallinnoi Hyvää Suomesta -merkkiä. Suomalaisen ruoan päivää on helppo juhlia: kokkaa...
Itämeripäivä 25.8.2022
Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena...
Miksi lohi on niin kallista?
Lohi on kysyttyä tavaraa erityisesti ravintoloissa. Koronarajoitusten purkautumisen jälkeen kysyntä kasvoi hurjasti, ja kalankasvatusongelmat Chilessä nostivat norjalaisen lohen kysyntää entisestään. Tuore kala eli käytännössä lohi maksoi heinäkuussa lähes 40...
Itämeripäivänä syödään kalaa
Tämän viikon torstaina vietetään Itämeripäivää, jonka kunniaksi kannattaa lautaselle valita kalaa. Se on helppo ja herkullinen tapa pitää sekä itsestään että merestä huolta! Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John...
Ilmastoruokaohjelma on myös vesistöruokaohjelma
Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee Ilmastoruokaohjelmaa. Ohjelma kokoaa yhteen toimenpiteet, joiden avulla Suomen ruokajärjestelmää kehitetään kestävään suuntaan. Ilmastoruokaohjelma on myös vesistöruokaohjelma, koska ilman terveitä vesistöjä kestävää...
Säilyke- ja pakastehyllyiltäkin löytyy kestäviä kalatuotteita
Suomen vesissä ui monia kalalajeja, joita voisimme syödä reippaasti nykyistä enemmän. Niitä ovat esimerkiksi särki, lahna ja silakka. Ne ovat kalalajeja, joiden kalastusta voisi kestävästi lisätä. Näiden nykyisten vajaasti hyödynnettyjen kalojen syöminen tekee hyvää...
Seafood Innovations 2022 -innovaatiokilpailu etsii kala-alan kumouksellisinta innovaatiota
Seafood Innovations 2022 on kaikille avoin kilpailu, jossa etsitään kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä innovaatiota. Kilpailu on osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa ja sen idea on peräisin edistämisohjelman puitteissa toimivalta Kalakumousverkostolta. Kilpailun...
KOTIMAISEN KALAN EDISTÄMISTÄ KIIREHDITTÄVÄ
Kalan omavaraisuus on pudonnut Suomessa hälyttävän alhaiseksi. Ruokapöytiimme ostetusta kalasta enää alle viidesosa on kotimaista. Kuluttajat haluavat kyllä lisää kotimaista kalaa. Myös poliittinen tahto kotimaisen kalan lisäämiseen on vahva. Viime vuoden heinäkuussa...
Kesän parhaat kalakeitot
Keitto on kesäistä ruokaa. Ei ole siis ihme, että suomalaisista perinneruoista löytyy esimerkiksi kesäkeitto! Kalakeitot ovat loistavia kesäruokia, koska ne valmistuvat nopeasti ja kattilallinen keittoa on helppo tehdä vaikkapa mökillä tai veneessä. Siinä missä...