Tämän viikon torstaina vietetään Itämeripäivää, jonka kunniaksi kannattaa lautaselle valita kalaa. Se on helppo ja herkullinen tapa pitää sekä itsestään että merestä huolta!

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John Nurmisen säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sekä mereen liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen.

On kiistaton fakta, että Itämeren tilassa on parantamisen varaa. Itämeri on melko matala ja vesi vaihtuu siinä hyvin hitaasti, tehden merestä herkän. Itämeren isoimpia ongelmia on rehevöityminen. Se johtuu siitä, että mereen päätyy liikaa ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Kasvillisuus, kuten levät, käyttävät näitä ravinteita ja seurauksena on suuria levälauttoja, happikatoa ja veden samenemista.

Ravinteiden poistamiseen merestä ei ole käytännössä tällä hetkellä kuin yksi tehokas keino: kalastaminen. Kaloihin on sitoutuneena samoja ravinteita, fosforia ja typpeä, ja kun kalastuksessa kala poistuu merestä, sen mukana poistuu ravinteita, jotka muuten olisivat luonnon kiertokulun kautta päätyneet levien ravinteiksi.

Kun siis valitset lautasellesi kalaa, olet tehnyt paitsi terveellisen ja herkullisen valinnan, myös Itämeren tilaa parantavan valinnan! Itämeripäivänä kannattaa siis laittaa kokeiluun vaikkapa joku näistä alla olevista resepteistä.

Ammattikalastuksen ympäristövaikutuksista kertovan animaation voit katsoa Vedestä ruokapöytään -YouTube-kanavalla.

Lähde; Pro Kala ry, 23.8.2022