Tee ilmastoteko – syö kotimaista kalaa
Torstaina julkistettu ilmastopaneeli IPCC:n raportti toi esiin monia parannusehdotuksia ilmastomuutoksen torjumiseksi. Tavalliselle kansalaiselle helppo tapa osallistua ilmastotalkoisiin on lisätä kotimaisen kalan osuutta ruokavaliossa. IPCC:n maankäyttöä koskeva...
Eikö lapselle maistu kalaruoka?
Kesälomat ovat ohi ja arkeen paluu on edessä. Arjen sujuvoittamiseksi moni haluaa arkena kokata ruokaa, joka taatusti maistuu, ja jonka valmistukseen ei kulu koko iltaa. Kala on yksi arkiruokailun pelastaja, sillä se kypsyy nopeasti, ja eri kalalajien ja reseptien...
Lohikunnasta osakeyhtiö
Turun satamassa toimiva kotimaisten kalankasvattajien osuuskunta Lohikunta on perustettu jo vuonna 1975 huolehtimaan jäsentensä kasvattamien ruokakalojen markkinoinnista. Jalostus lisättiin osuuskunnan toimintaan 1990 -luvulla. Kalanjalostuksen osuus osuuskunnan...
Kalakeitto maistuu kesälläkin
Keitot ovat kesäistä ruokaa – ei liene sattumaa, että yksi suven suosikkiruoista on kesäkeitto! Kalaisat keitot sopivat kesäpäivään mainiosti. Kalakeittoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin kokkejakin. Se on erittäin monipuolinen ruoka, jonka variaatiomahdollisuudet...
Suomalainen ruoka ja kulttuuri esillä Brysselissä
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean suomalaisjäsenet järjestävät 17.7.2019 Brysselissä suomalaisen kulttuuri-illan. ETSK:n täysistunnon yhteydessä järjestettävään tilaisuuteen odotetaan noin 350 osallistujaa. Mukana ETSK:n jäseniä ja lukuisa määrä kutsuvieraita....
Ravustuskauden alkuun kaksi viikkoa
Ravustus ja ravuilla herkuttelu kuuluu monen suomalaisen kesään. Ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään.
Savukala – suviherkku vertaansa vailla
Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruuasta makuelämyksen vailla vertaa. Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan voi savustaa myös itse! Savustamisesta on...
Kala ja grilli ne yhteen sopii!
Grillaaminen kuuluu Suomen kesään yhtä tiivisti kuin hyttyset, saunominen ja ukkoskuurot. Siinä missä joskus grilliin löysi tiensä korkeintaan makkara, nykyään grillattavaksi päätyvät erilaiset lihat, kasvikset ja jopa hedelmät. Myös kala on erinomainen grillattava...
Kaipaatko kesätekemistä? Kokeile Pro Kalan kalatietovisaa!
Kesälomalla moni törmää jossain vaiheessa tylsään ongelmaan: tekeminen alkaa loppua. Kun on uitu, saunottu, sukuloitu, luettu kirjaa ja syöty jäätelöä kyllästymiseen asti, tekee mieli hieman vaihtelua. Pro Kala ry tarjoaa esimerkiksi sadepäiville hauskaa tekemistä...
Vuonna 2018 viljellyn ruokakalan tuotantomäärä pysyi ennallaan, mutta tuotannon arvo laski hieman
Kalankasvattajat tuottivat vuonna 2018 myyntiin noin 14,3 miljoonaa kiloa ruokakalaa, josta 92 prosenttia oli kirjolohta. Kirjolohen lisäksi Suomessa tuotettiin ruokapöytään noin 0,8 miljoonaa kiloa siikaa. Kirjolohen ja siian tuotantomäärät ovat pysyneet viimeiset...