Kesälomat ovat ohi ja arkeen paluu on edessä. Arjen sujuvoittamiseksi moni haluaa arkena kokata ruokaa, joka taatusti maistuu, ja jonka valmistukseen ei kulu koko iltaa. Kala on yksi arkiruokailun pelastaja, sillä se kypsyy nopeasti, ja eri kalalajien ja reseptien joukosta löytyy jokaiselle sopiva herkkuruoka.

Kalaa olisi hyvä syödä vähintään kahdesti viikossa. Yksi syy suositukseen on kalan merkitys D-vitamiinin lähteenä. D-vitamiini on ihmiselle välttämätöntä, ja etenkin nuoret saavat ravinnostaan usein liian vähän D-vitamiinia. Joidenkin sienien lisäksi kala on ainoa raaka-aine, jossa D-vitamiinia on luonnostaan. Ihminen saa D-vitamiinia myös auringosta, mutta synkässä Pohjolassa etenkin kesäiltojen pimetessä auringonvalon kautta saatu vitamiiniannos harvoin riittää.

Jokainen lienee kuullut sanonnan ”Syö särkeä, se kasvattaa järkeä”. Siinä on vinha perä: kalasta saa myös runsaasti omega3-rasvahappoja, jotka ovat aivoille välttämättömiä. Kalan rasva on pehmeää, ja rasvaisimmissakin vaihtoehdoissa, kuten lohifileessä, on rasvaa vain 13,5-16,4 prosenttia THL:n ylläpitämän elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelin mukaan. Vähärasvaisiakin vaihtoehtoja löytyy: turskassa, ahvenessa, hauessa ja kuhassa on alle yksi prosentti rasvaa.

Kala kypsyy nopeimmillaan minuuteissa. Se sopii niin pannulle, uuniin kuin keittoonkin.

Lähde; Pro Kala ry 8.8.2019