Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruuasta makuelämyksen vailla vertaa. Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan voi savustaa myös itse! Savustamisesta on tullut trendi, ja monesta kesäkeittiöstä löytyykin grillin lisäksi jonkinlainen savustin.

Savustaa voi toki monenlaisia raaka-aineita, mutta kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta. Sen savustaminen ei kestä tuntikausia, sillä kala kypsyy nopeasti. Kalan kanssa kannattaa ennemminkin varoa kypsentämästä sitä liikaa kuin pelätä, että se jäisi raa’aksi.

Ruoka savustetaan perinteisesti savustuspöntössä. Sellaisen voi rakentaa itse, mutta kaupoista löytyy myös valmiita savustuslaatikoita sekä sähkösavustimia. Kaupunkikokkikin voi savustaa käyttämällä uuniin soveltuvaa savustuspussia.

Savustukseen kannattaa valita rasvaista kalaa, kuten lohta tai siikaa, jotka säilyttävät mehevyytensä eivätkä kuivu yhtä herkästi kuin vähärasvaisemmat kalat.

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustamista kala suolataan kevyesti ja sen pinnalle sivellään öljyä tai kirkasta voisulaa. Savustuksessa käytettävällä purulla on vaikutusta lopputulokseen. Perinteisesti kalan savustuksessa käytetään leppäpurua. Omena- tai kirsikkapuuta käyttämällä makuun saa hedelmäisyyttä. Amerikassa käytetään paljon hikkoria, jolla on erottuva ominaismakunsa. Puruja voi myös yhdistellä! Muista kostuttaa purut – kostutukseen valittava neste vaikuttaa myös makuun. Veden sijaan voi testata vaikkapa olutta, joka antaa omaa makuaan.

Savukala on herkku jo itsessään, mutta sitä voi käyttää myös raaka-aineena.

Lähde; Pro Kala ry 10.7.2019