Grillaaminen kuuluu Suomen kesään yhtä tiivisti kuin hyttyset, saunominen ja ukkoskuurot. Siinä missä joskus grilliin löysi tiensä korkeintaan makkara, nykyään grillattavaksi päätyvät erilaiset lihat, kasvikset ja jopa hedelmät.

Myös kala on erinomainen grillattava nopean kypsymisensä ansiosta. Vaihtoehtoja on paitsi kalalajien osalta, myös siinä, missä muodossa kalan laittaa grilliin kypsymään. Esimerkiksi lohen voi grillata annospaloiksi leikattuna fileenä. Monet kalat sopivat myös kokonaisina grillattaviksi, ja muikkujen ystävät voivat laittaa pikkukalat halsteriin.

Jos kalan grillaa kokonaisena, se täytyy ensin perata ja suomustaa. Helpoimmalla pääsee, jos ostaa kalan valmiiksi perattuna ja suomustettuna. Jos kotoa ei löydy suomustusrautaa, esimerkiksi siian voi suomustaa myös lusikan avulla rapsuttamalla suomut irti. Pehmeäsuomuista kirjolohta ei tarvitse suomustaa, eikä pieniä kaloja kuten muikkuja. Suomustettuihin kaloihin voi jättää evät paikalleen, sillä ne on helppo poistaa ruotoineen kypsennetystä kalasta. Esimerkiksi kokonaisena grillattu siika on näyttävä pääruoka ystävien kesken jaettavaksi! Kokonaisena grillattu kala pysyy myös helpommin koossa ja säilyy mehevämpänä.

Jos haluat grillata esimerkiksi kirjolohta valmiina annospaloina, kannattaa paloihin jättää nahka ja laittaa palat kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin. Palat kypsyvät nopeasti, usein jo muutamassa minuutissa. Lohi pysyy mehevänä, kun sitä ei kypsennä aivan läpikypsäksi. Kalaa voi grillata myös folion päällä, jolloin kalan rasva ei valu grilliin ja kypsä kala on helpompi siirtää grillistä tarjoiltavaksi.

Halsteriin puolestaan voi laittaa pienempiä kaloja, ja onnistuu sillä isommankin fileen tai kokonaisen kalan kypsentäminen. Varmista, että halsteri on puhdistettu hyvin. Puhdistuksen jälkeen sen ja kalojen pintaan voi sivellä ohuelti öljyä.

Mikäli nämä kaikki on jo kokeiltu, testaa kalan valmistamista folionyytissä kasvisten kanssa tai laita kalaa vartaaseen. Kalan voi myös pariloida, ja kokeilunhaluisimmat voivat kokeilla kalan mustaamista, mikä on cajun-keittiöön kuuluva valmistustapa.

Grilli siis kuumaksi!

Lähde; Pro Kala ry 3.7.2019