Suutarinlohi, anjovis, janssonin filee – termit tutuksi!

Sardellia, sardiinia, anjovista ja suutarinlohta: tiedätkö erot näiden välillä? Kalaruokien maailmasta löytyy monta termiä ja nimeä, jotka eivät aina tarkoita sitä, mitä voisi luulla. Tässä helpoimmin sekaisin menevät termit selitettynä, jotta kaupan kalaosastolla ei...

lue lisää

Kalan syönti opitaan lapsena

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa - tässä sananlaskussa on vinha perä! Ruokailutottumukset, -tavat ja -mieltymykset ottavat muotonsa jo lapsuudessa. Jos jokin ruoka on jo taaperoiästä tuttu, se ei todennäköisesti aiheuta nenän nyrpistelyä vanhemmitenkaan. Jo...

lue lisää

Kalaruokia aloittelijalle

Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena! Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla...

lue lisää

Viisi vinkkiä kalasäilykkeiden käyttöön

Pro Kalan teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ostavat kalaa useiten tuoreena fileenä. Toisella sijalla olivat erilaiset säilykkeet, eikä ihme: viime vuosina valikoima on laajentunut huomattavasti, perinteinen tonnikala on saanut...

lue lisää

Elintarvikeyritykset pitivät pintansa viennissä

Tullitilastojen mukaan Suomesta vietiin elintarvikkeita 1,77 miljardilla eurolla vuonna 2020. Se on jopa aavistuksen enemmän kuin vuonna 2019, joka oli elintarvikeviennissä ennätyksellinen vuosi 1,75 miljardin euron viennillä. Hatunnosto kaikille elintarvikeviejille!...

lue lisää

Kaupallisen kalastajan määritelmään esitetään muutosta

Hallitus esittää, että kalastuslain ja kalastuksen tukilainsäädännössä olevaa määritelmää kaupallisesta kalastajasta muutetaan, jotta voidaan välttää vuoden vaihteessa voimaan tulleen arvonlisäverolain muutoksen epätoivotut vaikutukset kaupalliseen kalastukseen ja...

lue lisää

Kalaa kalevalaisittain

Sunnuntaina 28. helmikuuta on Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Kulttuuriin kuuluu olennaisesti myös ruokakulttuuri, ja jo itse Kalevalassa näkyy selvästi suomalaisten mieltymys kalaruokaan! Sen muistavat monet, että Väinämöinen tekee hauen...

lue lisää