Suutarinlohi, anjovis, janssonin filee – termit tutuksi!
Sardellia, sardiinia, anjovista ja suutarinlohta: tiedätkö erot näiden välillä? Kalaruokien maailmasta löytyy monta termiä ja nimeä, jotka eivät aina tarkoita sitä, mitä voisi luulla. Tässä helpoimmin sekaisin menevät termit selitettynä, jotta kaupan kalaosastolla ei...
Kalan syönti opitaan lapsena
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa - tässä sananlaskussa on vinha perä! Ruokailutottumukset, -tavat ja -mieltymykset ottavat muotonsa jo lapsuudessa. Jos jokin ruoka on jo taaperoiästä tuttu, se ei todennäköisesti aiheuta nenän nyrpistelyä vanhemmitenkaan. Jo...
Hallitus vauhdittaa vajaasti hyödynnettyjen kalojen ruokakäyttöä miljoonalla eurolla
Valtioneuvosto hyväksyi tänään 11.3. asetuksen miljoonan euron rahoituksesta, joka myönnetään avustuksina yrityksille uusien kalaelintarvikkeiden kehittämiseen. Avustusta voivat hakea kaiken kokoiset ja kaikkien alojen yritykset, jotka haluavat toteuttaa vajaasti...
Kalaruokia aloittelijalle
Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena! Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla...
SUOMALAINEN KULUTTAJA EI TIEDÄ, ONKO LAUTASELLA VILLIÄ VAI KASVATETTUA KALAA
Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei...
Viisi vinkkiä kalasäilykkeiden käyttöön
Pro Kalan teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ostavat kalaa useiten tuoreena fileenä. Toisella sijalla olivat erilaiset säilykkeet, eikä ihme: viime vuosina valikoima on laajentunut huomattavasti, perinteinen tonnikala on saanut...
Elintarvikeyritykset pitivät pintansa viennissä
Tullitilastojen mukaan Suomesta vietiin elintarvikkeita 1,77 miljardilla eurolla vuonna 2020. Se on jopa aavistuksen enemmän kuin vuonna 2019, joka oli elintarvikeviennissä ennätyksellinen vuosi 1,75 miljardin euron viennillä. Hatunnosto kaikille elintarvikeviejille!...
Kaupallisen kalastajan määritelmään esitetään muutosta
Hallitus esittää, että kalastuslain ja kalastuksen tukilainsäädännössä olevaa määritelmää kaupallisesta kalastajasta muutetaan, jotta voidaan välttää vuoden vaihteessa voimaan tulleen arvonlisäverolain muutoksen epätoivotut vaikutukset kaupalliseen kalastukseen ja...
Kalaa kalevalaisittain
Sunnuntaina 28. helmikuuta on Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Kulttuuriin kuuluu olennaisesti myös ruokakulttuuri, ja jo itse Kalevalassa näkyy selvästi suomalaisten mieltymys kalaruokaan! Sen muistavat monet, että Väinämöinen tekee hauen...
Miljoonien kilojen silakkasaaliista vain kolme, neljä prosenttia syödään Suomessa.
Silakkaa viisi ja muuta kotimaista kalaa kaksi kertaa enemmän ruokapöytään – onko tavoite edes mahdollista? Troolari Hanne on kiinnittynyt Reposaaren kalasataman laituriin lajittelulaitoksen viereen. Selkämereltä nostettu 50 tonnin saalis imetään ruumasta kohti...