Valitse sivu

Sardellia, sardiinia, anjovista ja suutarinlohta: tiedätkö erot näiden välillä? Kalaruokien maailmasta löytyy monta termiä ja nimeä, jotka eivät aina tarkoita sitä, mitä voisi luulla. Tässä helpoimmin sekaisin menevät termit selitettynä, jotta kaupan kalaosastolla ei menisi sormi suuhun! 

Anjovis

Anjovis on etenkin pohjoismaissa tuttu kalasäilyke. Se valmistetaan yleensä kilohailifileistä. Anjovissäilykkeet ovat puolisäilykkeitä, eli ne vaativat säilyäkseen kylmäsäilytyksen. Moni luulee, että englannin sana anchovy tarkoittaa anjovista, mutta vaikka sanat näyttävät samalta, anchovy on itse asiassa sardelli!

Janssonin filee

Janssonin filee on markkinointinimi anjoviksen tyyppiselle kalasäilykkeelle, jota käytetään juuri janssoninkiusauksen valmistamiseen. Janssonin fileetä valmistetaan usein Ruotsin länsirannikolta pyydetystä pikkusillistä.

Maustekala

Perinteinen maustekala on kokonaisesta kilohailista valmistettu herkku. Samaa termiä näkee joskus käytettävän tarkoittamaan ylipäätään maustettuja kalasäilykkeitä, mutta esimerkiksi Silakkamarkkinoilla palkittava Vuoden maustekala on perinteiseen tapaan ja perinteisellä reseptillä valmistettua kilohailia.

Sardelli

Muualla Euroopassa juuri sardelli tunnetaan englanniksi nimellä anchovy. Sardelli on itse asiassa kalalaji, eikä vain säilykkeen nimi. Caesar-kastike saa makunsa juuri sardellista. Sardellisäilyke on yleensä öljyyn säilötty, ja eroaa siis hyvin paljon anjoviksesta, jossa säilöntä tehdään sokerisuolauksella ja etikalla.

Sardiini

Sardiinit ja sardellit kuuluvat molemmat sillikalojen lahkoon, mutta eri heimoihin sen sisällä: sardellit ovat oma heimonsa, kun taas sardiini kuuluu silleihin. Sardiineja myydään meillä pääasiassa säilykkeenä sardillien tapaan, mutta sardiinit ovat miedomman makuisia. Ne ovat myös hieman sardelleja isompia.Silli

Silli on paitsi kalalaji myös monelle tuttu kalasäilyke. Silliä myydään moneen eri makuun marinoituna. Perinteisesti se on valmistettu Islannin tai Norjan vesistä pyydetystä sokerisuolatusta sillistä. Suomen vesillä silli ei ui – Itämeressä tavattava silli on nimittäin silakka!

Suutarinlohi

Suutarinlohi ei nimestään huolimatta ole lohta laisinkaan. Tällä nimellä myytävä maustettu kala on tehty aina silakasta. Suutarinlohi valmistetaan rullaamalla suolatut silakkafileet ja kaatamalla päälle makea mausteliemi.

Lähde; Pro Kala ry 24.3.2021