Kalaa riittää ruokapöytiin myös koronakriisissä
Koronakriisi näkyy Suomen kalataloudessa muun muassa kalan hinnan laskuna ja kalastajien myyntiväylien vähenemisenä. Kalan kokonaistarjonnassa ei ole alkuvuonna tapahtunut suuria muutoksia, vaikka jakeluketjut ovat nopeasti muuttuneet. Kalan tuonti jatkuu lähes...
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella...
Silakka ja muikku – tunnetko erot?
Jos eteesi laitetaan silakka ja muikku, uskotko tunnistavasi, kumpi on kumpi? Entä kummalla mielummin herkuttelet? Sisämaalainen vastannee todennäköisemmin muikku, rannikon asukille silakka saattaa olla tutumpi eväkäs. Silakka on Itämeressä elävä sillin alalaji. Se on...
Vinkit kalan maustamiseen
Kalan mietoa ominaismakua on helppo korostaa mausteilla. Sitä tuo esille jo kevyt suolaus ja muutama mustapippurimyllyn rouhaus. Moniin eri makumaailmoihin sopivaa kalaa voi maustaa jokaisen mieltymyksiin sopivaksi, ja pienelläkin panostuksella kalaruoan saa nostettua...
Ruokajärjestelmän yhteinen tulevaisuuskuva 2030 vahvistettu
Suomalainen ruokajärjestelmä on poikkeuksellisen kovassa murroksessa. Koko ruokaketjun on varauduttava merkittäviin muutoksiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Edessä oleva toimintaympäristön kiihtyvä muutos korostaa entisestään kaikkien toimijoiden välistä...
Kala on juhannuspöydän ehdoton suosikki
Juhannus on kesän kohokohtia. Etenkin tällaisena vuonna, kun monet perinteiset kesätapahtumat on peruttu, nousee juhannus entistä tärkeämmäksi. Juhlan tuntua saa juhlapöydän tarjoiluista, ja juhannuspöytään kuuluvat erityisesti uudet perunat ja erilaiset kalaherkut....
Kari Ranta-aho kalastusneuvos
Tasavallan presidentti on 11.6. myöntänyt kalatalousneuvoksen arvonimen: Ranta- aho Kari Olavi, kalatalouspäällikkö, filosofian kandidaatti, Parainen. Arvonimi on keskeisten kalatalousjärjestöjen esittämä. Lähde: VNK 11.6.2020
Muista kylmäketju, kun ostat kalaa
Kala on herkkä raaka-aine. Kylmäketju on avain kalan säilyttämisessä ja sitä kautta maukkaan kala-aterian kokkaamisessa. Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen tarpeeksi alhaisesta lämpötilasta pidetään huolta. Tuotetta valmistettaessa ja matkalla...
Näin korvaat kalalajin toisella
Törmäsitkö herkulliselta kuulostavaan ahvenreseptiin? Vesi herahti kenties jo kielelle, ja lähdet heti kauppaan hakemaan aineksia. Kalatiskillä joutuukin yllättäen pettymään: ahven on loppu. Kalalajeja voi onneksi vaihdella helposti, kunhan muistaa muutaman käytännön...
Kalastustuotteiden jäljitettävyyden valvontaa tehostetaan
Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden jäljitettävyyden valvontaa tehostetaan kesäkuusta 2020 alkaen. Merestä kalastettujen ja meressä viljeltyjen kalastustuote-erien on oltava jäljitettävissä ketjun jokaisen toimijan osalta, alkutuottajasta lähtien kaikissa tuotanto-,...