Kalaa riittää ruokapöytiin myös koronakriisissä

Koronakriisi näkyy Suomen kalataloudessa muun muassa kalan hinnan laskuna ja kalastajien myyntiväylien vähenemisenä. Kalan kokonaistarjonnassa ei ole alkuvuonna tapahtunut suuria muutoksia, vaikka jakeluketjut ovat nopeasti muuttuneet. Kalan tuonti jatkuu lähes...

lue lisää

Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta

Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella...

lue lisää

Silakka ja muikku – tunnetko erot?

Jos eteesi laitetaan silakka ja muikku, uskotko tunnistavasi, kumpi on kumpi? Entä kummalla mielummin herkuttelet? Sisämaalainen vastannee todennäköisemmin muikku, rannikon asukille silakka saattaa olla tutumpi eväkäs. Silakka on Itämeressä elävä sillin alalaji. Se on...

lue lisää

Vinkit kalan maustamiseen

Kalan mietoa ominaismakua on helppo korostaa mausteilla. Sitä tuo esille jo kevyt suolaus ja muutama mustapippurimyllyn rouhaus. Moniin eri makumaailmoihin sopivaa kalaa voi maustaa jokaisen mieltymyksiin sopivaksi, ja pienelläkin panostuksella kalaruoan saa nostettua...

lue lisää

Ruokajärjestelmän yhteinen tulevaisuuskuva 2030 vahvistettu

Suomalainen ruokajärjestelmä on poikkeuksellisen kovassa murroksessa. Koko ruokaketjun on varauduttava merkittäviin muutoksiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Edessä oleva toimintaympäristön kiihtyvä muutos korostaa entisestään kaikkien toimijoiden välistä...

lue lisää

Kala on juhannuspöydän ehdoton suosikki

Juhannus on kesän kohokohtia. Etenkin tällaisena vuonna, kun monet perinteiset kesätapahtumat on peruttu, nousee juhannus entistä tärkeämmäksi. Juhlan tuntua saa juhlapöydän tarjoiluista, ja juhannuspöytään kuuluvat erityisesti uudet perunat ja erilaiset kalaherkut....

lue lisää

Kari Ranta-aho kalastusneuvos

Tasavallan presidentti on 11.6. myöntänyt kalatalousneuvoksen arvonimen: Ranta- aho Kari Olavi, kalatalouspäällikkö, filosofian kandidaatti, Parainen. Arvonimi on keskeisten kalatalousjärjestöjen esittämä. Lähde: VNK 11.6.2020

lue lisää

Muista kylmäketju, kun ostat kalaa

Kala on herkkä raaka-aine. Kylmäketju on avain kalan säilyttämisessä ja sitä kautta maukkaan kala-aterian kokkaamisessa. Kylmäketjulla tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeen tarpeeksi alhaisesta lämpötilasta pidetään huolta. Tuotetta valmistettaessa ja matkalla...

lue lisää

Näin korvaat kalalajin toisella

Törmäsitkö herkulliselta kuulostavaan ahvenreseptiin? Vesi herahti kenties jo kielelle, ja lähdet heti kauppaan hakemaan aineksia. Kalatiskillä joutuukin yllättäen pettymään: ahven on loppu. Kalalajeja voi onneksi vaihdella helposti, kunhan muistaa muutaman käytännön...

lue lisää

Kalastustuotteiden jäljitettävyyden valvontaa tehostetaan

Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden jäljitettävyyden valvontaa tehostetaan kesäkuusta 2020 alkaen. Merestä kalastettujen ja meressä viljeltyjen kalastustuote-erien on oltava jäljitettävissä ketjun jokaisen toimijan osalta, alkutuottajasta lähtien kaikissa tuotanto-,...

lue lisää