Monelle kotikokille ruoan ympäristöystävällisyys on tärkeä kriteeri ateriaa suunnitellessa. Kasvatetun kirjolohen kohdalla ei tarvitse huolehtia: kalankasvatus on Suomessa ottanut ympäristöasiat vakavasti, ja kasvatuksen ympäristökuormitus onkin saatu todella alhaiseksi.

Kirjolohta on kasvatettu Suomessa jo lähes viisikymmentä vuotta. Virheellinen käsitys kasvatuslaitosten ympäristövaikutuksista elää edelleen. Jos tarkastellaan esimerkiksi Itämeren kuormitusta, kalankasvatuksen osuus siitä on vain alle kaksi prosenttia. Kehittynyt tekniikka, moderni rehu, tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä pitävät huolen siitä, että kasvatetun kirjolohen ympäristövaikutukset pysyvät vähäisinä.

Eri eläinproteiinien hiilijalanjälkeä vertailtaessa kirjolohi pärjää hienosti. Sen hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi naudan, sian ja broilerin.

Ruoanlaitossa kirjolohi on monipuolinen. Sitä voi käyttää samalla tavalla kuin lohta. Uunilohi, lohikeitto, grillattu lohi ja muut perinteiset herkut voi kokata myös kirjolohesta!

Lähde; Pro Kala ry