UKRAINAN SODAN VAIKUTUKSET KALATALOUTEEN
Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät jo kalataloudessa. Kalarehujen vienti Venäjälle loppui ja merkittävä osa kalan viennistä tyrehtyi. Polttoaineiden ja rehuraaka-aineiden hinnan nousu uhkaa jo nyt kotimaisen kalan tuotantoa. Venäjälle, Ukrainaan ja Valko-Venäjälle on...
Kala on ilmastoruokaa
Ilmastonmuutos koskettaa meistä jokaista. Omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää onneksi herkullisella tavalla: valitsemalla lautaselle kalaa. Kalaa suositellaan syötävän jo terveyssyistäkin ainakin kaksi kertaa viikossa, mutta myös ilmaston kannalta se olisi hyvä...
Lisää terveellistä ja turvallista kalaa lautaselle
Maaliskuun hienot pilkkikelit houkuttelevat kalansaaliiden äärelle. Koukkuun voi tarttua ahven tai kuha, parhaimmillaan kuuluisa ”kahen kilon siika”. Kotimainen kala on mainio eväs. Se on ilmastoystävällinen, terveellinen ja kestävä proteiinilähde. Myös...
Kaikkien aikojen helpoimmat kalareseptit
On tutkittu fakta, että suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa. Pro Kalan teettämissä kuluttajatutkimuksissa jopa neljä viidestä suomalaisesta haluaisi lautaselleen entistä enemmän meriemme ja järviemme antimia. Joskus haasteeksi nousee se, ettei oikein tiedä,...
Suomi-ruokaa maailmalle ruokadiplomatian keinoin
Maa- ja metsätalousministeriön ja ulkoministeriön pilotti kokosi vientiorientoituneet elintarvike- ja juomayritykset yhteen etsimään ratkaisua, miten ruokatilaukset toimitetaan kustannustehokkaasti ympäri maailmaa sijaitseviin Suomen suurlähetystöihin. Suomen...
Nyt Pizzan tekoon
Vinkit frutti di mare -pizzan tekoonAnanas pizzassa jakaa mielipiteitä, mutta kala ja äyriäiset sopivat pizzan täytteeksi paremmin kuin hyvin. Tässä muutama vinkki siihen, miten koostat oman frutti di mare-pizzan!Jos käytät pakastekatkarapuja, sulata ne etukäteen....
TÖITÄ RIITTÄÄ NUORILLE KALA-ALALLA
Työtä nuorille riittää, jos intoa ja työhaluja riittää”, kiteyttää kalatalouden lehtori Antti Forsman Paraisilla toimivasta Ammattiopisto Liviasta. Perusopintonsa päättävien yhteishaussa on tarjolla hyviä opiskelupaikkoja elinkeinokalatalouden aloille. Lehtori Antti...
Suomen kokkimaajoukkue ja maa- ja metsätalousministeriö vievät Suomea makujen maailmankartalle
Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen kokkimaajoukkueesta vastaava Culinary Team of Finland ry. ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Sopimuksella tuetaan kokkimaajoukkueen valmentautumista marraskuun lopussa Luxemburgissa pidettäviin maailmanmestaruuskilpailuihin....
Kalatuotteet ovat kestävä valinta ilmaston kannalta
Suomessa kasvatetun kirjolohen ilmastovaikutus on tuotua kasvatettua lohta pienempi. Kalastetun kalan hiilijalanjälki on yleensä kasvatettua kalaa pienempi. Rehu vaikuttaa eniten kasvatetun kalan hiilijalanjälkeen, kun taas kalastetun kalan ilmastovaikutukset...
Älä heitä kalanperkeitä roskiin – keitä niistä liemi
Kalaliemen tekeminen itse on helppoa ja nopeaa, ja se nostaa valmiiksi herkulliset kalakeitot aivan uudelle tasolle. Lieden äärellä ei tarvitse seistä tuntikausia, sillä kalaliemi porisee valmiiksi jo puolessa tunnissa. Yksinkertaisimmillaan liemi syntyy vedestä ja...