Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen kokkimaajoukkueesta vastaava Culinary Team of Finland ry. ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Sopimuksella tuetaan kokkimaajoukkueen valmentautumista marraskuun lopussa Luxemburgissa pidettäviin maailmanmestaruuskilpailuihin. Kokkimaajoukkue edistää Suomen kulinaarista näkyvyyttä maailmalla ja positiivisen Suomi-kuvan rakentumista.

Kokkimaajoukkue edustaa Suomea kansainvälisissä kokkialan kilpailuissa ja tekee kiinteää yhteistyötä Suomen Keittiömestarit ry:n kanssa. Toiminnallaan kokkimaajoukkue nostaa esiin alan huippuosaamista ja laadukkaita suomalaisia raaka-aineita, mikä osaltaan tukee suomalaisen ruuan kilpailukykyä ja vientitoimintaa sekä luo kiinnostavuutta Suomea kohtaan elämyksellisenä ruokamatkailumaana. Joukkueen päätavoite on vuoden 2024 kokkiolympialaiset Saksan Stuttgartissa.

– Suomella on ainutlaatuisia edellytyksiä kuten puhdas maaperämme, ilma ja vesi, huipputasoa oleva elintarviketurvallisuus ja alan ammattitaito läpi koko ruokaketjun, laadukkaat raaka-aineet ja innovaatioita tuottava elintarviketeollisuus. Lisäksi Suomen kasvukautemme on pohjoisuudesta johtuen lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Keskiyön aurinko luo edellytykset ainutlaatuiseen aromikkuuteen ja ravintoainepitoisuuksiin tuotteissamme. Näiden kautta voimme tarjota maailmalle parhaista raaka-aineista tehtyjä elintarvikkeita, joiden tarinoiden takana voimme seistä, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka toimii myös Suomen Keittiömestareiden kummina.

– On hienoa, että kokkimaajoukkueemme omalla toiminnallaan nostaa vahvuuksiamme esiin, hän jatkaa.

Kokkimaajoukkueen jäsenet ovat nuoria, omaa ammattitaitoaan intohimoisesti eteenpäin kehittäviä ammattilaisia. Joukkue tekee paljon yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa eri puolilla Suomea, mikä osaltaan lisää alan kiinnostavuutta nuorten keskuudessa. Kokkimaajoukkueen jäsenet jakavat työpaikoillaan ammattitaitoaan kollegoilleen ja auttavat tällä tavalla nostamaan koko ammattikunnan tietotaitotasoa.

– Kilpailut ovat vaativia. Niihin osallistuminen parantaa keittiöammattilaisten tiimityöskentelytaitoja, ammattiosaamista, paineensietokykyä, suorituskykyä, motivaatiota, kilpailuhenkeä, kunnianhimoa ja sitoutumista. Näitä osa-alueita vahvistetaan valmennuskoulutuksessa raaka-aineiden täydellisen käsittelyn ja hävikin minimoimisen sekä kilpailuannosten hiomisen lisäksi. Osa kokeista on valittu osallistumaan valmennukseen sisältyvään tuomarointikoulutukseen. Tuomarointikoulutus lisää joukkueen ymmärrystä kokonaisvaltaisesta kilpailutilanteesta, jossa jokainen pienikin toiminnan osa voi ratkaista lopputuloksen, kertoo Culinary Team of Finland ry:n toiminnanjohtaja Tapio Laine

– Haluamme nostaa esille suomalaista ruuantuotantoa ja niitä, jotka tekevät työtä sen eteen. Olemme kautta historian olleet riippuvaisia maataloudesta ja toivottavasti tulemme jatkossakin olemaan. Nyt olisi aika herätä ja tuoda isosti esille keitä me olemme ja mitä arvostamme. Toiveena on, että saamme nyt ja tulevaisuudessa hyviä ja loistavan makuisia tuotteita. Haluamme yhdessä miettiä, mitä ja miten voisimme parantaa tuotteidemme menestyksekästä esiintuloa, Laine jatkaa.

Luxemburgin maailmanmestaruuskilpailut 26.-31.11.2022
Kokkiolympialaiset Stuttgart, Saksa 2.-7.2.2024

Lähde; MMM 28.2.2022