Ravustuskausi tuo mukanaan rapujuhlakauden

Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivä ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapuja voi toki syödä muulloinkin: kaudessa on kyse ravustusajasta, jonka aikana kotimaisia rapuja saa pyytää. Pakasterapuja on saatavilla myös ravustuskauden ulkopuolella. Perinteisiä rapujuhlia...

lue lisää

Kalaa grillissä: tärkeimmät apuvälineet

Grillattu kala on kesäherkuista parhaimpia. Kalaa voi grillata niin sanotusti sellaisenaan, mutta muutamalla tärkeällä apuvälineellä grillaaminen sujuu erittäin vaivattomasti. 1. Folio Jos grillaat nahatonta filettä, riskinä on, että kala jää grillin ritilöihin kiinni...

lue lisää

Perinteistä kalankasvatusta tarvitaan edelleen

Perinteistä kalankasvatusta tarvitaan edelleen Eräissä yhteyksissä on ryhdytty vaatimaan kalankasvatuksen siirtämistä Suomessa pelkästään kiertovesilaitoksiin. Vaatimuksissa unohdetaan todellisuus ja taloudelliset resurssit. Kiertovesilaitoksia mahtuu kyllä...

lue lisää

Kalan tarjontaan vaikuttaa moni asia

Kalaa on joskus kaupoissa tarjolla enemmän, joskus vähemmän. Saatavuus ja tarjonta vaihtelevat monista syistä. Keskikesällä ja lämpimien vesien aikaan pyydettyä kalaa ei saada yhtä hyvin kuin viileämmillä vesillä. Syy on kalojen liikkumisessa: kalat siirtyvät silloin...

lue lisää

Juhannuksen uudet silliherkut

Juhannuksen ruokapöytään kuuluu silli. Silli ja uudet perunat on tietysti klassikko, mutta joskus vaihtelu virkistää. Pro Kala ry on julkaissut sivuillaan uusia sillireseptejä, joista löytyy kokeilunhaluisille taatusti herkullisia vaihtoehtoja juhannuksen kalapöytään....

lue lisää

VUOSI 2020 OLI KALATALOUSYRITYKSILLE VAIKEA

Vuosi 2020 oli kalataloudessakin poikkeuksellinen, koska koronapandemia aiheutti kalakaupassa markkinahäiriöitä ja ravintolat olivat osan vuotta suljettuina. Kalatalouden toimialojen tuotot laskivat vuonna 2020 ja olivat alhaisimmillaan lähes kymmeneen vuoteen....

lue lisää

Kalaruoan kestävyydestä huolehditaan läpi koko ketjun

YK:n kestävän ruokakulttuurin teemapäivää 18.6. vietetään . Ruokakulttuurin kestävyydellä tarkoitetaan sitä, että ruoka tuotetaan ja jalostetaan niin, ettei luonnonvaroja riistetä. Jokainen voi kiinnittää huomiota siihen, että omat ruokavalinnat tukevat kestävää...

lue lisää

Mitä lihan ja kalan hinnoille tapahtuu?

Lohen hinta vähittäiskaupassa pompahti yhtäkkiä uusiin ennätyksiin, ja myös lihan hinnat ovat nousussa. Mistä tämä johtuu, ja mitä liha- ja kalamarkkinoilla on tapahtumassa? Lihan hintalapuissa ei näy vielä suuria muutoksia, mutta hintojen tiedetään nousevan kaupoissa...

lue lisää