Ravustuskausi tuo mukanaan rapujuhlakauden
Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivä ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Rapuja voi toki syödä muulloinkin: kaudessa on kyse ravustusajasta, jonka aikana kotimaisia rapuja saa pyytää. Pakasterapuja on saatavilla myös ravustuskauden ulkopuolella. Perinteisiä rapujuhlia...
Kalanviljely on merkittävä keino lisätä kotimaista ruokavarmuutta!
Suomalaista kalankasvatusta on 1990 -luvun alkupuolilta lähtien kehitetty – tai pikemminkin rajoitettu – ympäristöpolitiikka edellä. Samaan aikaan tuontikala on syrjäyttänyt kotimaisen kalan ruokalautasiltamme. Nykyisin enää alle viidesosa ostamastamme kalasta on...
Kalaa grillissä: tärkeimmät apuvälineet
Grillattu kala on kesäherkuista parhaimpia. Kalaa voi grillata niin sanotusti sellaisenaan, mutta muutamalla tärkeällä apuvälineellä grillaaminen sujuu erittäin vaivattomasti. 1. Folio Jos grillaat nahatonta filettä, riskinä on, että kala jää grillin ritilöihin kiinni...
Eikö fileointi suju? Pro Kalan videokirjasto auttaa kotikokkia kalan käsittelyssä
Pro Kala ry julkaisi viime keväänä Vedestä ruokapöytään -nimisen videokirjaston. Videoilla ja animaatioilla esitellään kala-alaa, annetaan vinkkejä kalan käsittelyyn ja opastetaan kalan käyttöön ruoanlaitossa. Videot ovat keränneet jo yli 50 000 katselukertaa....
Perinteistä kalankasvatusta tarvitaan edelleen
Perinteistä kalankasvatusta tarvitaan edelleen Eräissä yhteyksissä on ryhdytty vaatimaan kalankasvatuksen siirtämistä Suomessa pelkästään kiertovesilaitoksiin. Vaatimuksissa unohdetaan todellisuus ja taloudelliset resurssit. Kiertovesilaitoksia mahtuu kyllä...
Kalan tarjontaan vaikuttaa moni asia
Kalaa on joskus kaupoissa tarjolla enemmän, joskus vähemmän. Saatavuus ja tarjonta vaihtelevat monista syistä. Keskikesällä ja lämpimien vesien aikaan pyydettyä kalaa ei saada yhtä hyvin kuin viileämmillä vesillä. Syy on kalojen liikkumisessa: kalat siirtyvät silloin...
Juhannuksen uudet silliherkut
Juhannuksen ruokapöytään kuuluu silli. Silli ja uudet perunat on tietysti klassikko, mutta joskus vaihtelu virkistää. Pro Kala ry on julkaissut sivuillaan uusia sillireseptejä, joista löytyy kokeilunhaluisille taatusti herkullisia vaihtoehtoja juhannuksen kalapöytään....
VUOSI 2020 OLI KALATALOUSYRITYKSILLE VAIKEA
Vuosi 2020 oli kalataloudessakin poikkeuksellinen, koska koronapandemia aiheutti kalakaupassa markkinahäiriöitä ja ravintolat olivat osan vuotta suljettuina. Kalatalouden toimialojen tuotot laskivat vuonna 2020 ja olivat alhaisimmillaan lähes kymmeneen vuoteen....
Kalaruoan kestävyydestä huolehditaan läpi koko ketjun
YK:n kestävän ruokakulttuurin teemapäivää 18.6. vietetään . Ruokakulttuurin kestävyydellä tarkoitetaan sitä, että ruoka tuotetaan ja jalostetaan niin, ettei luonnonvaroja riistetä. Jokainen voi kiinnittää huomiota siihen, että omat ruokavalinnat tukevat kestävää...
Mitä lihan ja kalan hinnoille tapahtuu?
Lohen hinta vähittäiskaupassa pompahti yhtäkkiä uusiin ennätyksiin, ja myös lihan hinnat ovat nousussa. Mistä tämä johtuu, ja mitä liha- ja kalamarkkinoilla on tapahtumassa? Lihan hintalapuissa ei näy vielä suuria muutoksia, mutta hintojen tiedetään nousevan kaupoissa...