Suomalaisilla väärä käsitys kotimaisesta kalasta – ”Olemme ajautumassa kriisiin”
Suomalaiset syövät nyt kaksi kertaa enemmän kalaa kuin 1990-luvulla, mutta suurin osa kalasta tulee ulkomailta, pääasiassa se on norjalaista lohta. Tänään julkistettu Aalloilta ateriaksi -hanke haluaa tähän muutoksen. Hankkeen tiimoilta tehty tutkimus paljasti, että...
Tiesitkö, että kala on loistava D-vitamiinin lähde?
Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tätä tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta täällä pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Siksi olisikin tärkeää, että vitamiinia saataisiin myös ravinnon...
Kalamarkkinat ovat sekasorrossa – Lohta saa nyt huippuhalvalla ja kotimainen tuotanto on ajautumassa ongelmiin
Kalan kansainväliset markkinat ovat olleet aikamoisessa sekasorrossa. On poikkeuksellista, että Norjan lohen hinta on tähän aikaan vuodesta näin alhaalla, sanoo erikoistutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta. Norjalaisen lohen hinta on nyt noin 30 prosenttia...
Kalatalouden kansalliset kriisituet haettavissa 18.5.2020 alkaen
Kalatalousalan kansallinen tukirahoitus koronavirusepidemiasta kärsiville yrityksille on hyväksytty. Yritykset voivat saada avustusta 3 000 – 10 000 euroa. Avustusta voivat hakea kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan yritykset, joiden taloudellinen...
Tuorekalan myynti kasvoi Suomessa viidenneksellä S-ryhmän kaupoissa
Tuoreen kalan myynti kasvoi Suomessa vuosi sitten viidenneksellä S-ryhmän kaupoissa, ja on pysytellyt sillä tasolla jo vuoden verran. Kuluneen vuoden aikana suomalaisten lautasille myytiin yli miljoona kiloa enemmän tuoretta kalaa S-ryhmän kaupoista. "Aloitimme...
Kalaa riittää ruokapöytiin myös koronakriisissä
Koronakriisi näkyy Suomen kalataloudessa muun muassa kalan hinnan laskuna ja kalastajien myyntiväylien vähenemisenä. Kalan kokonaistarjonnassa ei ole alkuvuonna tapahtunut suuria muutoksia, vaikka jakeluketjut ovat nopeasti muuttuneet. Kalan tuonti jatkuu lähes...
SUOMEN SILLIKONTTORIN TOIMITUSJOHTAJA VAIHTUU
Suomen Sillikonttori valmistautuu tulevaan sillikesään uusin – vai pitäisikö sanoa ”vanhoin” voimin. Suomalaisen sillinjalostuksen Grand Old Man Matti Ruuska ottaa toistaiseksi Sillikonttorin vetovastuun. Ruuska siirtyy Sillikonttorin toimitusjohtajaksi 5.5.2020...
Vappuna grillataan kalaa
Vappua juhlitaan tänä vuonna hyvin erilaisissa merkeissä kuin aikaisemmin, mutta vaikka elämmekin poikkeustilanteessa, ei kaikesta tarvitse tinkiä. Hyvään ruokaan voi panostaa, vaikka lakitukset tehdäänkin etänä. Piknikin voi järjestää perheen kesken vaikka omalla...
Suomessa valmistettu silli on harvinaisuus – jäljellä vain yksi sillitehdas
Ruokakaupan kylmähyllyssä on rivikaupalla tuttuja sillimerkkejä, mutta harva niistä on enää valmistettu Suomessa. Itse asiassa kaikki kotimaiset sillit tulevat yhdeltä ja samalta tehtaalta Uudestakaupungista. Suomen Sillikonttori valmistaa sekä omaa nimeänsä kantavat,...
Kalakauppojen uudenlainen arki
Koronaviruksen mullistama arki näkyy myös kalakaupoissa. Kauppareissuja on vähennetty, ravintolat myyvät ainoastaan take-awayta, kotona vietetään nyt enemmän aikaa. Kysyimme kolmelta kalakaupalta, miten kaupankäynti on muuttunut poikkeustilanteessa. Alkuvuodesta...