Valitse sivu

Ruokakaupan kylmähyllyssä on rivikaupalla tuttuja sillimerkkejä, mutta harva niistä on enää valmistettu Suomessa. Itse asiassa kaikki kotimaiset sillit tulevat yhdeltä ja samalta tehtaalta Uudestakaupungista.

Suomen Sillikonttori valmistaa sekä omaa nimeänsä kantavat, että Jalostaja-merkin sillit. Lisäksi tehtaalla valmistetaan sillejä myös joillekin kaupan omille merkeille ja suurkeittiöille.

Matti Ruuska perusti Sillikonttorin vuonna 2015. Hän on suomalaisen sillin grand old man, sillä Ruuska perusti Boy-silleistään tunnetun Boyfood Oy:n vuonna 1977.

Jäätyään jo kerran eläkkeelle, Ruuska aloitti sillinvalmistuksen uudelleen tuttujen kotimaisten tuotemerkkien siirryttyä ulkomaiseen omistukseen ja tuotantoon.

Kolmena ensimmäisenä vuotena Sillikonttorilla ei ollut omaa brändiä, vaan se teki sillejä horeca-alalle. Kun norjalainen Orkla viime vuonna ilmoitti lopettavansa tuotannon Suomessa ja siirtävänsä viimeiset suomalaiset merkkisillit ulkomaille, ryhtyivät Sillikonttori ja Jalostaja yhteistyöhön. Yhteistyön myötä Sillikonttori sai investoitua lasipurkkilinjastoon ja tuotua itse tekemänsä sillit myös kuluttajamarkkinalle.

Sillikonttorin omien ja Jalostaja-sillien valmistus alkoi viime vuonna. Jalostajalla sen sijaan on vahva silliperinne. Se aloitti oman sillinvalmistuksen vuonna 1948 ja ryhtyi kalastamaan Islannin vesillä omalla sillilaivastollaan vuonna 1955.

Jalostaja luopui Ahti-sillistään vuonna 1998, mutta on nyt tullut takaisin alkuperäisellä brändillään.

Boy-sillin lasipurkkituotanto siirtyi Ruotsiin vuonna 2014 ja vakuumissa olevat Boy-sillifileet siirtyivät Puolaan vuonna 2019. Samalla myös Ahti ja Vesta siirtyivät Puolaan.

Rasva on laadun mittari

Sillin laadun mittari on sen rasvapitoisuus ja parhaissa silleissä sitä tulee olla yli 20 prosenttia. Rasvapitoisuuteen vaikuttaa kalan pyyntiaika. Silli on parhaimmillaan, eli rasvaisimmillaan, syksyllä kutuajan jälkeen, jonka jälkeen Pohjois-Atlantilta pyydetty kala kypsyy tynnyreissä toukokuussa alkavaa Suomen pääsesonkia varten.

Silli elää ja kasvaa ainoastaan Atlantin valtameren pohjoisosassa. Suomella on kuitenkin vuosisataiset silliperinteet. Suomalaiset olivat 1900-luvulla myös itse ahkeria sillinkalastajia.

Suomalaisen sillin maku ja tyyli on yhdistelmä venäläistä ja skandinaavista ruokaperinnettä. Ajan kuluessa sillin nautiskeluun on muodostunut koko kansaa yhdistävät käyttötavat ja ikiomat kotimaiset silliateriat.

– Suomalaiset syövät muista suurista sillikulttuureista poiketen erityisesti voimakkaan makuista, suolavedessä tynnyrikypsytettyä silliä. Suosituin maku on perinteinen sipulisilli. Miedompaa ja pehmeänmakuista etikkamarinoitua silliä syödään noin kolmasosa tuotannosta. Niissä kärkeen nousee sinappisilli, Ruuska kertoo.

Lähde; Iltalehti, Pippuri