Tähtiteko-kilpailun finaalissa kamppailevat ainutlaatuiset suomalaiset keksinnöt
Tähtiteko 2020 -tittelistä kisataan kuuden finalistin kesken. Kilpailun voittajaa odottaa 10 00 euron palkinto vuoden vaikuttavimmasta elintarviketeosta. Elintarviketeollisuusliiton joulukuussa lanseeraamaan Tähtiteko-kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 37 uniikkia...
Näillä vinkeillä kalasta ei tule ylikypsää
Kalan kypsentämistä pidetään turhaan hankalana. Kala kypsyy helposti ja nopeasti, kunhan pitää mielessä muutaman yksinkertaisen kikan! Joskus kalasta tulee kypsentäessä kuivaa. Ongelma on silloin usein liian korkea kypsennyslämpötila, liian pitkä kypsennysaika tai...
Pro Kalan vuosikokous
Pro Kala ry piti 23.9. keväältä siirretyn vuosikokouksensa Pasilassa. Sääntömääräiset asiat olivat kokouksen asialistalla. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas. Yhdistyksen hallitukseen...
Elintarviketeollisuuden pärjäämisessä on paljon pelissä
Elintarvikeyritysten hyvä varautuminen kriiseihin ja mittavat toimet tuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi osoittautuivat tehokkaiksi, kun koronapandemia levisi Suomeen viime keväänä. Poikkeusoloista huolimatta tuotanto pyörii tälläkin hetkellä lähes normaalisti...
Suomi saa yhteisen hankintastrategian
Suomen ensimmäinen kansallinen julkisten hankintojen strategia on valmis. Strategian myötä julkisia hankintoja toteuttavat tahot, kuten valtio, kunnat ja seurakunnat, saavat konkreettisia työkaluja kestävien hankintojen toteuttamiseen. Hankintastrategiasta on apua...
Pysyvä poikkeus takaa lihan ja kalan savustuksen jatkumisen
Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille. Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä...
Hävikin vähentäminen on suomalaisen ruuan arvostamista
Neljä viidestä suomalaisista pitää tärkeänä ostaa ja syödä kotimaista ruokaa. Kotimaisuuden arvostuksesta huolimatta merkittävä osa Suomessa valmistetuista ja ostetuista tuotteista päätyy ruokahävikiksi. Suomalaisessa elintarvikeketjussa syntyy vuosittain 400–500...
JOKISEURAN LAUSUNTO LOHIKIINTIÖISTÄ
Kansainvälinen laki ja EU:n kalastuksen perusasetus (1380/2013) edellyttävät ka- lastonhoitoa kunkin kalakannan mukaisesti. Perusasetuksen mukaan myös Itä- meren alueen lohikantoja on hoidettava jokikantakohtaisesti kunkin kannan kestävyyden mukaisesti. Näin ei ole...
Elintarvikemarkkinalain uudistaminen etenee
ulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen Korona-epidemian vuoksi ja ministeriössä on panostettu toimenpiteisiin, joilla tuetaan alan toimijoiden selviytymistä ja varmistetaan suomalaisten maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden saatavuus kuluttajille myös tulevina...
Suomalaisen ruoan päivä muistuttaa oman elintarviketuotannon tärkeydestä
Syyskuun neljäntenä Suomessa juhlitaan kotimaista ruokaa. Merkkipäivä muistuttaa, miten ylpeitä suomalaiset saavat olla omassa maassa tuotetusta ruoasta ja sen turvatusta saatavuudesta vuoden jokaisena päivänä. Ruokaa pidetään helposti itsestäänselvyytenä, mutta...