Kalan kypsentämistä pidetään turhaan hankalana. Kala kypsyy helposti ja nopeasti, kunhan pitää mielessä muutaman yksinkertaisen kikan!

Joskus kalasta tulee kypsentäessä kuivaa. Ongelma on silloin usein liian korkea kypsennyslämpötila, liian pitkä kypsennysaika tai näiden yhdistelmä. Esimerkiksi lohen täydellisenä sisälämpötilana pidetään usein 42 astetta: sen ei siis tarvitse olla kuumassa uunissa kauaakaan!

Mehevän lopputuloksen saa, kun pitää uunin esimerkiksi 150-asteisena ja kypsennysajan lyhyenä. Käyttämällä sisälämpötilamittaria voi varmistua siitä, että lohi kypsyy juuri oikeaan lämpötilaan, mutta reseptejä seuraamalla päätyy myös varmasti maittavaan lopputulokseen. Kun lohen sisälämpötila nousee yli 60 asteen, se alkaa kuivua ja menettää mehevyyttään.

Myös pannulla paistaessa kannattaa lämpötilaa laskea hieman. Liian kuumalla pannulla kalafileen pinta kyllä kypsyy hetkessä, mutta etenkin paksumman fileen kohdalla sisäosa ei ehdi kypsyä ennen kuin pinta on jo kuiva ja ylikypsä.

Kala kypsyy vielä senkin jälkeen, kun sen nostaa uunista tai pannulta pois. Sen voi antaa hetken vetäytyä esimerkiksi foliossa. Jos kalan paistaa täydelliseen kypsyyteen pannulla, voi joutua pettymään, kun lautasella se onkin jo kuivahtanut: ota kala lämmöstä siis ajoissa pois.

Muistilista kalan kypsentämiseen
– Käytä mietoa lämpötilaa
– Esilämmitä uuni
– Älä kypsennä kalaa liian kauan
– Kokeile paistomittaria
– Ota kala huoneenlämpöön ennen kypsennystä
– Kala jatkaa kypsymistä vielä senkin jälkeen, kun otat sen lämmöstä pois

Lähde; Pro Kala ry