Valitse sivu

Maailman merien päivä on vuosittain 8.6. vietettävä YK:n teemapäivä. Tänä vuonna teema on Revitalization eli suomeksi elvytys. Eri puolilla maailmaa, myös Suomessa, järjestetään teemapäivänä esimerkiksi rantojen siivoustalkoita.

Meitä lähimpänä oleva meri on Itämeri, jonka suurimpia ongelmia on rehevöityminen. Se tarkoittaa kasvien tarvitsemien ravinteiden eli etenkin fosforin ja typen määrän lisääntymistä vesistössä. Kun ravinnekuorma on suuri, erilaiset levät lisääntyvät ja meren happikato pahenee. Konkreettinen esimerkki rehevöitymisestä Itämerellä on myrkyllisten sinileväesiintymien määrän kasvu.

Herkullisin tapa taistella rehevöitymistä vastaan on syödä Itämerestä kalastettua kalaa. Kalastuksen mukana merestä poistuu vuosittain suuret määrät fosforia ja typpeä. Viime vuosikymmeninä vuosittaista ravinnekuormaa on saatu pienenennettyä, mutta jo mereen päätyneiden ravinteiden poistaminen on hankalaa. Tehokkain keino on kalastus.

Kasvatettu kala on myös hyvä ja ympäristöystävällinen vaihtoehto. Vanha ja virheellinen käsitys siitä, että kalankasvattamoiden ravinnekuorma olisi suuri, elää monien mielissä valitettavasti edelleen. Kalankasvatuksen osuus Itämeren ravinnekuormasta on kuitenkin nykyään alle kaksi prosenttia.

Vietä siis herkullinen maailman merien päivä näiden reseptien parissa! Jokainen näistä kala-aterioista vähentää Itämeren ravinnekuormaa.

Reseptit

Thai-silakat

800 g silakkafileitä
noin 1 tl suolaa
1 limetin mehu
2 tl kalakastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl kookosmaitoa
3 rkl makeaa chilikastiketta (tai 2 rkl srirachaa, jos tykkäät tulisemmasta)
3 rkl silputtua basilikaa tai thai-basilikaa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 dl tuoretta korianteria silputtuna

Mausta silakkafileet suolalla ja levitä ne laakeaan uunivuokaan. Purista limetistä mehu ja kaada kaloille. Ripottele päälle kalakastike ja inkivääri. Anna marinoitua viileässä puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Sekoita kookosmaidon joukkoon chilikastike, basilika ja valkosipuli. Kaada kookosmaito vuokaan kalojen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Koristele tuoreella korianterilla ja limelohkoilla. Tarjoa jasmiiniriisin kera.

Kalaa vihannestaskussa

150 g nahatonta kalafileetä/ruokailija, esim. ahventa tai kuhaa ruodottomaksi leikattuna
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
50 g voita
1 appelsiini
1 fenkoli
1 pieni kesäkurpitsa
pala purjosipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä

Leikkaa appelsiinista neljä siivua, ilman kantapaloja. Leikkaa fenkoli, kurpitsa, ja purjosipuli haluamaasi muotoon. Halkaise tomaatit.

Mausta kalafileet suolla ja pippurilla. Esilämmitä grilli. Revi vahvasta foliosta neljä palaa ja levitä ne työpöydälle. Ripottele hieman oliiviöljyä folion päälle. Levitä sitten vihannekset foliopalojen päälle, jokaiseen nyyttiin saman verran kasviksia. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Asettele kalafileet kasvisten päälle. Laita kalafileiden päälle pari nokaretta pehmeää voita.

Grillaa appelsiinisiivut ja asettele ne kala-vihannesnyyttiin päällimmäiseksi. Sulje kala-vihannestaskut folion avulla, taittaen reunat ylöspäin, jotta nesteet pysyisivät taskussa. Grillaa kala-vihannestaskuja n. 15 minuuttia (ei täydellä teholla). Anna raaka-aineiden vetäytyä taskuissaan pari minuuttia grillaamisen jälkeen.

Tarjoile kala esimerkiksi grillattujen uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera.

Fish & Chips uunissa

4 annosta

Fish

300 g nahattomia kuha- tai ahvenfileitä
1/2 tl suolaa
3 rkl ruiskorppujauhoja

Chips

500 g bataattia
300 g palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa

Tartarkastike

2 dl kermaviiliä
1 dl kurkkusalaattia
1 tl sinappia
mustapippuria

Lisäksi

1/2 sitruuna

Ripottele kalafileille suolaa. Leikkaa kuhafileet 2-3 osaan. Ahvenfileet voit kypsentää kokonaisina. Pyörittele kalafileet ruiskorppujauhoissa.

Kuori bataatit ja palsternakat. Leikkaa kasvikset noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja viipaleet suikaleiksi. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Levitä pellille kasvistikkujen viereen kalafileet. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä ja pehmeiltä.

Sekoita tartarkastikkeen aineet keskenään kulhossa. Leikkaa sitruuna lohkoiksi.

Tarjoile Fish & Chipsien kanssa tartarkastiketta. Purista kalafileiden päälle halutessasi sitruunanmehua.

Lähde; Pro Kala ry 6.6.2022