Uusi Vedestä ruokapöytään -videokirjasto kertoo, mistä kala tulee suomalaisten ruokapöytiin ja antaa vinkkejä herkullisten kalaruokien valmistamiseen ja kalan käsittelyyn.

Pro Kala ry on luonut videokirjaston, jonka avulla kaikki kalaruoasta kiinnostuneet voivat perehtyä kalan valmistamiseen sekä ruoan alkuperään. Videoita julkaistaan YouTubessa Vedestä ruokapöytään -kanavalla.

– Teettämissämme kuluttajakyselyissä on tullut ilmi, että monille kynnys kalaruoan valmistamiseen on se, ettei kalaa osata kokata tai sen käsittelyssä ollaan epävarmoja, yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen kertoo.

Tähän tarpeeseen vastaavat selkeät ohje- ja vinkkivideot, joiden avulla tottumatonkin kalakokki varmasti onnistuu.

– Videoilla on selkeät ohjeet esimerkiksi kirjolohen fileoimiseen ja lohimedaljonkien leikkaamiseen. Kirjoitettu ohje ei avaudu samalla tavalla kuin video, jota voi kelata ja jonka tahdissa voi itse tehdä esimerkkiä seuraten, Partanen selittää.

Vinkkivideoiden lisäksi kirjastossa on minidokumentteja, joissa esitellään kala-alalla työskenteleviä ihmisiä.

– Näillä dokumenteilla ammattilaisert kertovat arjestaan ja siitä työstä, jonka ansiosta kotimaista kalaa on ruokapöydissämme. On hyvä muistaa, että kaikki kotimainen kala tulee ruokapöytiin suomalaisten ammattikalastajien tai kalankasvattajien työn kautta, Partanen toteaa.

Ruoan alkuperästä kiinnostuneita varten kirjastosta löytyy myös animaatioita, jotka kertovat esimerkiksi ammattikalastuksen eri muodoista sekä suomalaisesta kalankasvatuksesta.

– Ensimmäiset videot on jo julkaistu, ja syksyä kohden mentäessä niitä julkaistaan lisää. Videokirjasto tulee valmistuttuaan sisältämään 60 videota, Partanen kertoo.

Videot ovat YouTubessa vapaasti käytettävissä ja katsottavissa.

– Toivomme, että videoista on hyötyä monille, olipa sitten kiinnostunut tietämään enemmän suomalaisesta kalataloudesta tai kalaruoan valmistamisesta, Partanen sanoo.

Lisätiedot

Vedestä ruokapöytään -YouTube-kanava

Lähde; Pro Kala ry 23.5.2022