Valitse sivu

Mistä kala tulee suomalaisten ruokapöytiin? Miten fileoidaan kirjolohi tai hauki – ja millaisilla välineillä se tulisi tehdä? Keitä ovat suomalaisen kalatalouden ammattilaiset?

Vedestä ruokapöytään on kotimainen Youtube-kanava, jossa kerrotaan suomalaisesta kalasta ja kalataloudesta kiinnostavasti ja monipuolisesti videoiden avulla. Sivuston materiaali on valmistunut vuoden 2022 aikana, ja se on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille, niin kuluttajille kuin kalan ja ruuan parissa työskenteleville ammattilaisille, kuten ruokatoimittajille.

Kanavalta löytyy vinkkivideoita, henkilökuvia ja alaa havainnollistavia animaatioita. Vinkkivideot opastavat muun muassa kalan savustamisessa, katkaravun kuorimisessa ja ravun syömisessä. Tutuksi tulevat myös erikoissimpukat ja merirapu. Videot kertovat myös siitä, onko kalastus kannattavaa, ja mikä on hiilipyrstönjälki. ­ 

 Suomalaiset kuluttajat haluaisivat syödä kalaa nykyistä enemmän. Kuluttajakyselyistä saamamme palautteen mukaa yksi kalankäytön este on se, että kala koetaan vaikeaksi valmistaa. Etenkin nuoremmat kuluttajat arastelevat kalaan tarttumista, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

 Tähän tarpeeseen aloitimme vuoden 2022 alussa mittavan projektin, Vedestä ruokapöytään -kanavan tekemisen. Työhön saimme mukaan huippuammattilaiset niin videoiden kuvaamiseen kuin kalan käsittelyn ja kalaruokien valmistuksen opastamiseenkin. Valmistusvinkkien lisäksi esittelemme kala-alan ammattilaisia työssään, sillä moni kuluttaja on kiinnostunut myös ruokansa alkuperästä, Partanen jatkaa. 

Vedestä ruokapöytään -sivustolta löytyviä videot voivat toimia inspiraationa jutuille ja niitä voi hyödyntää myös upottamalla videoita aiheita käsitteleviin juttuihin.

Vedestä ruokapöytään -videokirjaston sisältö on kuvattu ja julkaistu vuonna 2022. Kokonaisuus käsittää noin 60 videota, teemoina muun muassa: Hyvinvointia kalasta, Kalan matka, Ruokaa kalasta, Kalan käsittely ja Mistä kala tulee.

Vedestä ruokapöytään -videokirjasto on toteutettu osittain Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuella.

Lähde; Pro Kala ry 10.1.2023