Pro Kala ry nimesi viime vuonna toukokuun Kalakuuksi, jota nyt vietetään siis toista kertaa. Kalakuun aikana yhdistys haastaa suomalaiset syömään kalaa suositusten mukaan, eli vähintään kahdesti viikossa.
Jotta kalasta saisi kaikki mahdolliset terveyshyödyt, sitä suositellaan syömään vähintään kaksi kertaa viikossa. Kuluttajatutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista syö kalaa kuitenkin harvemmin.
– Olemme teettämissämme kuluttajatutkimuksissa usein kysyneet, haluaisivatko suomalaiset syödä enemmän kalaa, ja iso enemmistö vastaa aina kyllä, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Toukokuu on parasta aikaa kalansyönnin lisäämiseen, sillä luonnonkalan tarjonta on silloin monipuolisinta. Kaloilla on omat sesonkikautensa, ja eniten eri kaloja on sesongissa juuri toukokuussa.
– Kalojen sesongit eivät ole samanlaisia kuin vaikkapa joillain kasviksilla, että sesonkikauden ulkopuolella kalalajia ei olisi kotimaisena lainkaan saatavana. Kala käy parhaiten pyydyksiin silloin kun se liikkuu eniten, ja näin keväällä kylmien vesien aikaan monet kalat ovat liikkeessä, Partanen selittää.
Pro Kala ry:n sesonkikalenterista käy ilmi, että juuri nyt esimerkiksi ahventa, kuhaa, haukea ja silakkaa voi löytää kaupan kalatiskiltä paremmin kuin vaikkapa keskikesällä.
Sesongit koskevat pyydettyä kalaa. Kasvatettua kalaa, kuten Suomessa kasvatettua kirjolohta tai siikaa, on tarjolla vuoden ympäri.
– Kalakuun kampanjasivuilla on kahdeksan reseptiä, eli kaksi toukokuun jokaiselle viikolle. Kannattaa ottaa herkullinen haaste vastaan, Partanen kannustaa.
Haaste on nyt jo näkynyt monien kala-alan yritysten somekanavissa, lounasravintoloiden linjastoilla ja kauppojen kalatiskeillä.
– Ruokaboksi otti haasteen myös vastaan: toukokuun bokseissa kala on näyttävästi ja maittavasti esillä, Partanen kertoo.
Kalakuun teemana on tänä vuonna ”kalalla maailman ympäri”. Resepteihin on haettu inspiraatiota esimerkiksi Japanista ja Perusta.
– Tällä viikollahan alkavat jääkiekon MM-kisat – kannattaa kokeilla vaikkapa cevicheä kisakatsomoeväänä, vinkkaa Partanen.
Lisätiedot
Lähde; Pro Kala ry 11.5.2022