Marinoidut silakat kuuluvat joulupöytään muiden perinteisten herkkujen kylkeen. Kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia maustettuja ja etikkaisia kalasäilykkeitä, mutta silakoita voi marinoida myös itse. Marinointi vaatii hieman aikaa ja valmisteluja, mutta vaikeaa se ei ole.

Silakan syömisellä on Suomessa pitkät perinteet. Suomen rannikolla on kalastettu silakkaa ainakin 1500-luvulta lähtien. Marinoidut silakat eivät ole yhtä vanha juttu: suolasilakka oli pitkään suosituimpia tapoja säilöä ja maustaa silakoita, mutta 1960-luvulta yleistyivät erilaiset marinadit.

Silakkafileitä ei tarvitse kummemmin esikäsitellä ennen marinointia: selkäevä kannattaa napsaista saksilla irti, mutta muuten fileet ovat valmiita marinadiin nahkoineen päivineen.

Silakkamarinadien teossa tiivis säilytyspurkki on tärkeä. Jääkaapissa liemessä oleva kala säilyy pitkään, kunhan astia on tiivis. Jos käytät esimerkiksi vanhaa hillo- tai muuta lasipurkkia, pese se huolellisesti.

Marinoidut silakat maistuvat erityisesti saaristolais- tai ruisleivän kanssa. Sinappinen marinadi on klassikko, mutta vaihtoehtoja marinadiin löytyy lukuisia. Voit kokeilla omia lempimausteitasi, tai hakea inspiraatiota ulkomailta: silakoita voi marinoida vaikkapa thaityyliin tai välimerellisin mauin.

Katso ohjeet ja kokkien vinkit videolta!

Lähde; Pro Kala ry 13.12.2022