Vuosittain helmikuun toisena tiistaina vietettävän kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen ja lisätä erilaisten kalakeittojen sekä niiden valmistustapojen tunnettuutta.

Tänä vuonna Kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä.

Tutkimuspäällikkö Meri Kallasvuo listaa kolme syytä, miksi kotimaisen kalan syönti kannattaa:

1 Saat lautasellesi tuoretta lähiruokaa

Järkevintä olisi, että merkitävä osa silakkasaaliista, puhumattakaan särkikaloista, käytettäisiin ihmisravinnoksi. Lähellä pyydetyllä kalalla korvataan ruokavaliossamme lihaa, jonka tuottaminen rasittaa ympäristöä moninkertaisesti enemmän sekä ravinteiden että kasvihuonekaasujen osalta.

2 Teet ympäristöteon

Nykyisellä kalansyöntibuumilla pelkkä kalastuksen lisääminen ei riitä tyydyttämään nälkäisiä kuluttajia, sillä luonnonkalakantojen kestävällä hyödyntämisellä on rajansa. Tarvitaan kestävästi kasvatettua kalaa.

Tällä hetkellä Suomi ei tuota kalaa omiin tarpeisiinsa. Suunta muuttuu, sillä kansallisen vesiviljelystrategian mukaisesti kalankasvatustuotanto kaksinkertaistetaan vesiluonnon hyvää tilaa vaarantamatta. Tämä onnistuu, kun kalankasvatus siirretään avomerelle tai kiertovesilaitoksiin ja ravinteita kierrätetään syöttämällä lohille Itämeren kalasta tehtyä rehua.

Oikein sijoitettuna ja toteutettuna kalanviljelyn ympäristövaikutukset jäävät vähäisiksi. Kalanviljelyn ympäristökuormitus on vähentynyt roimasti ja muodostaa Itämerellä vain prosentin Itämeren kokonaiskuormituksesta.

Kalankasvatus on ilmastoystävällinen tapa tuottaa ruokaa. Vesiviljely on ekologisesti tehokkain tapa tuottaa eläinproteiinia. Kuvan lohikeitto valmistuu kotimaisesta viljellystä kirjolohesta. Juustoisen kylmäsavulohikeiton resepti löytyy täältä: https://www.prokala.fi/resepti/juustoinen-kylmasavulohikeitto/. Kuva: Pro Kala.

3 Muutat ruokavaliosi terveellisemmäksi

Luulitko, että kotimaiset kalat on marinoitu ympäristömyrkyissä? Harhaluulo. Virallisten syöntisuositusten mukaan kotimainen kala on erittäin suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulee lisätä. Dioksiinien ja ympäristömyrkkyjen pitoisuuksista revitellään otsikoita, mutta todellisuudessa kaloista saatavat terveyshyödyt voittavat moninkertaisesti.

Pitkällä tähtäimellä kasvu voi perustua kotimaan markkinoiden lisäksi myös vientiin.

Vähitellen kalataloussektori on herännyt, että aktiivista tuotteistamista tarvitaan mielikuvien muutokseen. Tästä hyvä esimerkki on taiten rakennettu tuote Benella-kirjolohi. Sen markkinoinnissa on onnistuttu yhdistämään vähäiset ympäristövaikutukset, kalaan siirtyvät terveelliset ominaisuudet, valtamerien kalavarojen säästäminen sekä lähiruoka ja tuoreus.

Kalakeittoa maailman mauissa, kotona, työpaikalla ja ravintoloissa!

Kalakeitto innostaa nyt sekä kotikeittiöitä että kotimaisia ravintoloita. Kansallisen kalakeittopäivän kunniaksi Suomen Gastronomien Seura valitsi Suomen parhaan kalakeittoravintolan. Ehdotuksia tuli huikeat yli 300!

– Kilpailun suosio ja ehdotusten monipuolisuus yllätti meidät iloisesti! Kalakeiton asema suomalaisten suosikkikeittona tuli osoitetuksi myös tällä tavoin, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen iloitsee.

Raadin suosikiksi nousi kuopiolaisen Isä Camillo -ravintolan bouillabaisse. Isä Camillon keittiömestarin Sami Kinnusen parhaat vinkit herkulliseen kalakeittoon ovat yksinkertaiset:

1) Liemi on keiton sielu.
2) Muista makujen tasapaino.
3) Kala lisätään lopuksi. Varo ylikypsentämistä

Samoilla linjoilla on myös Luken vesiviljelyn tutkimuspäällikkö Jouni Vielma, jonka kalastamista kaloista kokkaillaan kalakeittopäivän kunniaksi yhteinen työpaikkalounas Luken Jyväskylän toimipisteessä.

Mikä on sinun kalakeittosi salainen aines? Osallistu päivään somessa kokkaa ja postaa -idealla ja tunnisteella #kalakeittopäivä. Facebook-tapahtumassa voit postata oman kalakeittosi ja katsoa muiden lähettämiä vinkkejä ja kuvia.

Lähde; LUKE 12.2.2019