Suomessa on helppo syödä kestävää kalaa

Useat eri ruokatrendikatsaukset ovat samaa mieltä: kestävästi ja vastuullisesti tuotettu ruoka on tällä hetkellä halutumpaa kuin koskaan. Lautasille halutaan ruokaa, jonka alkuperä tiedetään ja jota voi syödä hyvällä omatunnolla. Kalaostoksilla käyminen on Suomessa helppoa: kestävää kalaa on tarjolla runsaasti!

Maailmalla puhutaan paljon liikakalastuksesta ja on totta, että esimerkiksi monet tonnikalakannat ovat vähentyneet. Kaikkia kaloja ei pidä kuitenkaan asettaa samalle viivalle. Suomessa toimivat ruokakaupat ovat erittäin vastuullisia, joten kalatiskillä voi asioida hyvillä mielin.

Monet kotimaiset kalalajit ovat ennemminkin ali- kuin ylikalastettuja. Kalastus hoitaa vesistöjen tilaa, ja järvistä tai Itämerestä pyydettyä kalaa syömällä auttaa estämään rehevöitymistä. Ahvenet, silakat, muikut, hauet, särjet ja muut tutut kalat ovat ekologisia valintoja.

Joillain kaloilla ja kalatuotteilla voi olla myös sertifikaatti, joka kertoo tuotannon vastuullisuudesta. Yksi näistä on MSC-sertifikaatti, joka kertoo siitä, että kala on kalastettu kestävästi, kalakantojen tila sekä ympäristö huomioon ottaen. MSC-merkin voi löytää useista Suomeen tuoduista kalatuotteista. Kotimaisista ruokakaloista Pohjanlahden alueelta pyydetyllä silakalla on myös MSC-sertifikaatti.

Kalaa on tarjolla myös kasvatettuna. Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta. Kalankasvatuksessa käytettävät menetelmät ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä valtavasti, ja kasvatettu kala on myös hyvin ympäristöystävällinen valinta. Kalankasvatus auttaa myös kalakantoja: kasvatettua kalaa syömällä ei vähennetä villin kalan kantaa ja kalaa kasvatetaan myös vesistöihin istutettavaksi.

Lähde; Pro Kala ry 15.9.2021