Seafood Expo Global on käynnissä tällä hetkellä Barcelonassa kolmen vuoden tauon jälkeen. Pro Kala ry:n koordinoimalla Suomen maaosastolla on mukana kuusi yritystä: Disas Caviar Oy, Hätälä Oy, Kalaneuvos Oy, Länsi-Rannikon Kala Oy, Njord Nordic Oy ja Troolari Olympos Oy. Osallistumalla tapahtumaan edistetään suomalaisten kalatuotteiden vientiä, kun ostajat ja yrittäjät ympäri maailmaa kohtaavat.

Tapahtumaan kuuluu myös Seafood Excellence Global -kilpailu. Best Retail Product eli parhaan vähittäiskaupan tuotteen sarjassa oli mukana lähes 80 kalatuotetta ympäri maailmaa, ja suomalaiselta Hätälä Oy:ltä kaksi tuotetta ylsi finaaliin saakka. Hätälän Rommi-vaahterasiirappi Loimulohifilee ja Naughty BRGR -yhteistyötuote Loimulohipihvi tekivät raatiin vaikutuksen. Voittaja oli tänä vuonna espanjalainen Pescanova España -yrityksen Salmon Noodles -tuote.

Suomen maaosastolla maistiaisia on ollut tarjoilemassa Suomen Madridin-suurlähetystön keittiömestari Pasi Suhonen. Messuintoa on tauon jälkeen ilmassa, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

– Ensimmäisen päivän jälkeen kaikki yritysten edustajat vaikuttavat oikein tyytyväisiltä, hän sanoo.

Seafood Expo Global on maailman suurin kala-alan ammattilaistapahtuma, johon osallistuu yli 2000 yritystä lähes 90 eri maasta. Tapahtuma järjestettiin viimeksi ennen koronaa vuonna 2019 Brysselissä.

– ”Oikeilla” live-kohtaamisilla ja asiakkaiden tapaamisella on äärimmäisen suuri merkitys. Näillä messuilla suomalaiset yritykset tapaavat sekä tavarantoimittajia että asiakkaita maailman joka kolkista yhdellä kertaa, eikä jokaisen luokse tarvitse erikseen matkustaa. Tapahtuman merkitys suomalaisen kalan viennille on erittäin suuri, Partanen selittää.

Suomalaiset tuotteet herättävät kiinnostusta ja keräävät kehuja, mikä näkyy myös suomalaisten tuotteiden päätymisessä tuotekilpailun finaaliin.

– Osastollamme pääsee maistamaan ja kokeilemaan erilaisia tuotteita. Mukana on lohi- ja kirjolohijalosteita sekä tietysti myös silakkaa, Partanen kertoo.

Lähde; Pro Kala ry 27.4.2022