Pro Kala ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen tuloksista ilmenee, että kala maistuu suomalaisille hyvin. Vastaajista vain 3 prosenttia kertoi, ettei syö kalaa lainkaan.

– Syinä sille, ettei kalaa syöty lainkaan, olivat yleensä joko allergia tai kasvis- tai vegaaniruokavalio, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen avaa.

Tutkimuksessa haluttiin lisäksi selvittää, minkälaisia mielikuvia suomalaiset liittävät kalaruokaan. 

– Se, että kalaruoka on terveellistä, on tutkimuksen perusteella suomalaisilla erittäin hyvin tiedossa, Partanen iloitsee.

Paneelissa kysyttiin myös, näkevätkö vastaajat kalaruoan ilmastoruokana tai terveysruokana. Jopa 78 prosenttia vastaajista oli samaa mieltä väitteen ”kalaruoka on terveysruokaa” kanssa.

Ilmastoruokana kalaa piti hieman yli puolet vastaajista.

– Ruoan ilmastovaikutukset ovat tärkeä asia, ja on hyvä, että niistä käydään keskustelua. Ilmastoystävällisestä ruokavaliosta käytävä keskustelu keskittyy usein lihansyöntiin ja kasvisruokavalioon kalan jäädessä harmillisesti taka-alalle. Kalan hiilijalanhälki on erittäin pieni, Partanen muistuttaa.

Vastaajat pääsivät myös miettimään, mieltävätkö kalan juhla-, arki- tai lounasruoaksi, ja kalan nähtiin sopivan näihin kaikkiin kategorioihin mainiosti. Väli-, aamu- tai iltapalaksi kalaa ei kuitenkaan oikein mielletty.

– Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Omaa kalansyöntiä on helppo lisätä myös näillä pienemmillä aterioilla. Kannustan kokeilemaan aamupalaksi kalamunakasta, välipalaksi graavilohileipää ja iltapalaksi palaa savukalapiirakkaa, Partanen vinkkaa.

Toukokuu on luonnonkalan parasta saalissesonkia, ja kalatiskillä tarjonta on runsaimmillaan. Uusia suosikkireseptejä voi käydä etsimässä esimerkiksi Kalakuu-kampanjan nettisivuilta osoitteesta www.kalakuu.fi.

– Tutkimuksen vastaajat kertoivat myös, millaista on heidän mielestään paras kalaruoka. Uunilohi, paistettu ja savustettu kala ja sekä kalakeitto nousivat vastauksista odotetusti esille, sillä ne ovat aina olleet suomalaisten suosikkiruokia. Kalakuussa kannattaa kokeilla muitakin vaihtoehtoja: kalalla voi vaikka matkustaa maailman ympäri ja kokata eri maiden kalaruokia, kannustaa Partanen.

Tutkimuksen toteutti Innolink Pro Kala ry:n toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin internet-paneelina huhtikuussa 2022. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat suomalaiset kuluttajat. Kyselyyn osallistui yhteensä 1006 vastaajaa.

Lähde; Pro Kala ry, 3.5.2022