Tutkimustulokset osoittavat, että kala on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, ja sen syöntiä kannattaisi lisätä nykyisestä. Kuluttajatutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia. Jopa 75 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä enemmän kalaa. Jouluna kannattaa ottaa vinkistä vaari ja koota vaikka koko joulupöytä kalan ympärille.
Kalan myönteiset terveysvaikutukset tunnetaan hyvin. Kalan kulutuksen kasvattaminen lisää monityydyttymättömien rasvahappojen, D-vitamiinin, seleenin ja jodin saantia ruokavaliosta, mikä taas tutkitusti edistää terveyttä monin tavoin.
– Toinen tärkeä näkökulma ovat ruokavalintojemme ympäristövaikutukset. Luonnonkalojen kalastaminen poistaa ravinteita vedestä ja vähentää rehevöitymistä, muistuttaa ravitsemustieteiden yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.
Kalasta terveyttä niin lapsille kuin vanhuksille
Lähestyvä joulu tuo pöytiin mitä moninaisimmat herkut. Joulupöytää kootessaan onkin hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia ruokatottumuksiaan. Voisiko pöydän koota tänä vuonna hiukan terveellisimmin, mausta tinkimättä?
On myös erityisryhmiä, joiden tulisi kiinnittää muita enemmän huomiota ravitsemuksensa laatuun niin arjessa kuin juhlassakin.
Erityisen tärkeää kalansyönti on Erkkolan mukaan raskauden ja imetyksen aikana sekä varhaislapsuudessa. Kalan edullisen rasvahappokoostumuksen vuoksi näiden ryhmien olisi hyvä syödä vaihtelevasti kalaa pari kolme kertaa viikossa.
– Pitkäketjuisten rasvahappojen tarve on erityisen suuri viimeisen raskauskolmanneksen aikana ja ensimmäisinä elinkuukausina, jolloin lapsen aivot kehittyvät. Syömällä särkeä kasvatetaan siis edelleenkin järkeä. Kalalajien vaihteleva käyttö varmistaa, ettei mahdollisista vierasainepitoisuuksista tarvitse olla huolissaan, Erkkola kertoo.
Runsaasti lihaa syöviä Erkkola kannustaa vaihtamaan yhden liha-annoksen kalaruokaan kerran viikossa ruokavalion rasvan laadun ja D-vitamiinipitoisuuden kohentamiseksi. Samasta syystä myös iäkkäiden olisi hyvä muistaa 2–3 kala-annoksen viikoittainen suositus.
Valikoima lisää kulutusta
Kalansyönnin lisäämisessä yksi tärkeimmistä tekijöistä on tuotevalikoiman monipuolisuuden varmistaminen. Maku- ja kulutustottumukset vaihtelevat, minkä tulisi näkyä myös kauppojen valikoimassa.
– Kaikki eivät ole ruoanlaittajia, joten erilaisten kalatuotteiden monipuolinen saatavuus varmistaa matalamman käyttökynnyksen. Myös ruokapalveluille tarjolla olevia vastuullisesti pyydettyä tai vastuullisesti kasvatettua kalaa ja kalavalmisteita tulisi monipuolistaa. Suomalaisethan oppivat uusia kalaruokia pitkälti myös koulu- ja työpaikkaruokailun opettamina, Maijaliisa Erkkola toteaa.
Medialla on merkittävä rooli kalan arvostuksen nostamisessa. Erkkola toivoo, että positiiviset uutiset kuten tutkimustulokset kalan vierasainepitoisuuksien vähenemisestä saisivat vähintään yhtä paljon palstatilaa kuin erilaiset ravitsemukseen liittyvät uhkakuvat.
Merkkejä kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta positiivisempaan suuntaan on onneksi jo näkyvissä. Kalan kulutus on viimeiset vuosikymmenet ollut tasaisessa kasvussa, vaikkakin kasvu on tullut kotimaisen sijaan ulkomaisesta kalasta. Erkkola uskoo kotimaisen kalan tulevaisuuteen.
– Toivon, että kotimaisen kalan osuutta saadaan hitaasti mutta varmasti nostettua. Uusi sukupolvi haluaa syödä vastuullisesti pyydettyä tai kasvatettua ja läheltä saatavaa kalaa.
Lisää kalaa joulupöytiin!
Joulu on oivallinen hetki herkutella kalalla. Maukkaan ja terveellisen kalaruoan suosiminen myös joulumenussa voi olla yksi askel kohti ruokailutottumuksien kokonaisvaltaisempaa muutosta kalaisampaan ja siten terveellisempään suuntaan.
Joulun suosikkikalaruokiin lukeutuvat graavi- ja kylmäsavukalat, mäti ja erilaiset silakkamarinadit. Joulukala kuuluu itseisarvoisesti myös ravitsemustieteilijän joulupöytään.
– Jouluaattona jokainen perheenjäsen keksii itse yhden ruokalajin ja valmistaa sen myös itse. Siksi yllätyn joka vuosi. Tyttäreni noudattavat kala-kasvisruokavaliota, joten sieltä suunnalta on varmasti tulossa taas uusia yllätyksiä. Itse valmistan joulupöytään joka joulu limemarinoitua kalaa, jonka päälle silppuan runsaasti tuoreyrttejä, Maijaliisa Erkkola kertoo.
Lähde; Pro Kalan ry 4.12.2018