Torstaina 29.11.2018 Helsingissä Elintarviketeollisuusliiton 75-vuotisjuhlassa puhuneen eduskunnan puhemies Paula Risikon mielestä ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka syntyä voidaan välttää.
Luonnonvarakeskuksen mukaan ruokahävikkiä syntyy jokaisessa osassa ruokaketjua, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa.

”Olemme kaikki osallisia ja vastuullisia ruokavalintojemme ja käyttäytymisemme kautta. Kolmannes kaikista elintarvikkeista menee hävikkiin – ja se on liikaa”, Risikko sanoi.

Risikon mukaan turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. On arvioitu, että kotitalouksissa roskiin heitetty ruoka Suomessa vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

”Tässä on siis myös ilmastoteon paikka”, Risikko arvioi.

Koko ruokaketju yhteistyöhön suomalaisen ruuan ja ruokaturvan puolesta

”Meidän kaikkien tehtävä on nostaa suomalaisen ruoan arvostusta niin puheissamme, teoissamme kuin jokapäiväisillä valinnoillammekin. Asiakkaiden on voitava luottaa ruuan puhtauteen ja saatavuuteen, tuottajien elinkeinonsa kannattavuuteen, elintarviketeollisuuden raaka-aineiden saantiin ja kaupan kilpailukykyisiin hintoihin.”, Risikko painotti.

Ruoka on myös osa turvallisuutta. Toimivalla ruokahuollolla turvataan suomalaisille riittävä ja turvallinen ravinto.

”Ruokaturvan säilyttämisessä on maatalouden lisäksi huomioitava elintarviketeollisuuden toimintamahdollisuudet, Suomen elintarvikeketjua tukeva logistinen järjestelmä ja se, että infrastruktuuri on kestävällä pohjalla”, linjasi Risikko.

Lähde; Eduskunta,  Julkaistu 29.11.2018 15:00