Kaipaatko pikkujouluihin tarjottavaa, joka saa vieraat varmasti ällistymään? Tarjoa simpukoita!

Simpukoiden valmistus ei ole vaikeaa. Ne ovat suorastaan pikaruokaa: sinisimpukoita keitetään tai tarkemmin höyrytetään vain muutama minuutti. Yksinkertaisimmillaan simpukat voi keittää suolatussa vedessä, mutta hienostunutta makua saat käyttämällä keitinliemenä valkoviiniä tai vaikkapa olutta. Lisäämällä liemeen kermaa saat siitä täyteläisemmän.

Sekä tuoreet että pakastesimpukat keitetään samalla tavalla. Käy tuoreet simpukat läpi ja heitä pois sellaiset, joiden kuori on rikki. Jos joukossa on avonaisia simpukoita, koputa kuoreen: jos simpukka sulkeutuu, sen voi syödä, jos se pysyy auki, heitä se pois. Poista ”parrat”, jos niitä on: parta lähtee nyppäisemällä tai veitsen avulla helposti irti.

Kuumenna kattilassa käyttämäsi keitinliemi valmiiksi ja lisää tuoreet tai jäiset simpukat valmiiksi kuumaan liemeen ja sulje kansi. Keitä kuumalla lämmöllä ja ravista kattilaa välillä. Simpukat kypsyvät 3-5 minuutissa: ne ovat valmiita, kun kuoret ovat auenneet. Tarjoile simpukat heti liemessään esimerkiksi leivän tai vaikka ranskalaisten perunoiden kera. Älä syö simpukoita, jotka eivät ole auenneet keittämisen aikana.

Jos sinisimpukat ovat jo tuttu juttu, samaan tapaan voit valmistaa myös muita simpukoita! Isommista kaupoista saatat löytää esimerkiksi vongole-, sydän-, manteli- ja partaveitsisimpukoita, jotka voit keittää samalla tavalla kuin sinisimpukatkin. Kokeile vaikkapa erilaisia liemiä eri simpukoille ja pidä simpukkajuhlat.

Pro Kala ry:n Vedestä ruokapöytään -videokirjastosta löydät video-ohjeen sinisimpukoiden keittämiseen sekä erikoissimpukoiden esittelyvideon.

Lähde; Pro Kala ry, 22.11.2022