Tällä viikolla vietetään Itämeriviikkoa. Itämeren kunnosta on puhuttu jo vuosia, mutta valitettavasti meri voi edelleen huonosti. Jokainen voi omilla valinnoillaan tehdä osansa meren eteen esimerkiksi keräämällä rannoilta roskia tai vähentämällä turhan muovin käyttöä. Herkullisin tapa auttaa merta on syödä kalaa – tiesithän, että kalastaminen vähentää Itämeren ravinnekuormitusta?

Rehevöitymisen taustalla ovat mereen päätyneet liialliset ravinteet. Nämä ravinneaineet, etenkin fosfori ja typpi, lisäävät levän määrää vedessä. Liika levä ei ole hyvästä: kuollessaan levä vajoaa meren pohjaan ja hajotessaan se kuluttaa vedessä olevaa happea. Happikadon myötä pohjasta vapautuu lisää fosforia taas uusien levien ravinnoksi: kyseessä on siis melkoinen noidankehä. Myös suuret sinileväesiintymät saavat alkunsa fosforin avulla.

Ravinteiden poistamiseen on yksi todella tehokas keino: kalastaminen. Ravinteita sitoutuu kalaan ja kun kalaa poistetaan merestä, samalla poistuvat niihin sitoutuneet ravinteet. Ihmiselle fosfori ja typpi ovat ravintoaineita, joita ilman emme pärjää.

Syömällä kalaa käyttää siis nämä hyödylliset ravintoaineet itsensä hyväksi eikä haitallisten levien kasvattamiseen ja Itämeren rehevöittämiseen. Herkullisempaa ympäristötekoa saa hakea! On siis aika kattaa pöytä koreaksi ja kokata kalapihvejä Itämeriviikon kunniaksi.

Lähde; Pro Kala ry