Jyväskylän Korpilahdella toimiva Järki särki tekee särkisäilykkeitä pääsääntöisesti Päijänteestä pyydetystä järvikalasta.

”Hankimme järvikalaa rysäkalastamalla itse ja lisäksi meille toimittavat kalaa reilut kymmenen sopimuskalastajaa”, yrittäjä Ari Seppälä toteaa.

Kalastustekniikan ongelmana on ollut, että särkeä pyydettäessä rysiin tarttuu myös kiloittain lahnaa.

”Aloimme miettiä, miten myös lahna saataisiin hyötykäyttöön. Kehitimme kalastetusta lahnasta tehdyt päijännepyörykät”, Seppälä kertoo.

Päijännepyörykät ilmaantuvat tänä syksynä Muuramen koulujen lounaskiertoon.

”Kiertävällä lounaslistallamme on jatkossa joka kuudes viikko Päijänteen lahnaa päijännepyöryköiden muodossa”, Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö Ilja Saralahtisanoo.

”Lahnasta tulee tätä kautta vakioruoka Muuramen varhaiskasvatuksen yksiköihin, peruskouluun ja lukioon, yhteensä kymmeneen toimipisteeseen”, Saralahti kertoo.

200 kilon lahnasatsista tehdään noin 2 000 lounasannosta.

Saralahti näkee myönteisenä, että kouluissa käytetään nyt enemmän lähiruokaa.

”Tähän mennessä lähiruuan osuus hankinnoista on ollut vähäinen, vain 2–3 prosentin luokkaa kaikesta kouluruuasta. Lahnan myötä se kasvaa noin neljään prosenttiin”, ravitsemispäällikkö summaa.

Ari Seppälän mukaan lahnasta tehtyjä päijännepyöryköitä toimitetaan jatkossa mahdollisesti myös Saarijärven, Laukaan ja Luhangan kouluihin.

”Lähikunnista on ilmaistu kiinnostus asiaan ja todennäköisesti lahnapyöryköitä syödään jatkossa muuallakin kuin Muuramessa.”

Myös Jyväskylän kaupunki on ollut asiasta kiinnostunut, mutta suuri mittakaava asettaa vielä toistaiseksi haasteensa.

”Olemme toimittaneet särkeä Jyväskylän kaupungille jo vuosien ajan. Lahnan kanssa kaupungin edellyttämää toimitusten suurta mittakaavavaatimusta olisi vielä tässä vaiheessa hankala täyttää, mutta kehitämme tuotantoamme jatkuvasti”, Seppälä päättää.

Lähde; Maaseuduntulevaisuus