Pro Kala ry on aiemmin julkaissut ”Reseptejä jokaiseen makuun” -sarjassa esitteet silakasta ja kirjolohesta. Kolmantena sarjaa täydentää muikku.

– Muikku jos mikä on suomalaista ruokaa. Ei sitä missään muualla maailmassa yhtä innoissaan syödä, kommentoi Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Muikku on Suomessa sisävesien tärkein saaliskala. Joka vuosi muikkua pyydetään 2,5–2,8 miljoonaa kiloa Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan. Kotimaisista kaloista sitä syödään toisiksi eniten: edelle kirii ainoastaan kirjolohi.

Reseptejä jokaiseen makuun -sisältävät herkullisten reseptien lisäksi myös tietoa kalalajien ravintosisällöistä ja niiden pyyntimenetelmistä.

– Ruuan alkuperä kiinnostaa ja kuluttajien ravitsemustietämys on lisääntynyt viime vuosina. Nykyään on itsestäänselvää, että nämä asiat kerrotaan kuluttajille: ihmiset ovat tiedostavampia, kuin ehkä parikymmentä vuotta sitten, Partanen pohtii.

Vaikka esimerkiksi juuri muikku olisikin siis tuttu raaka-aineena, saattaa esitteestä saada uuttakin tietoa.

– Monelle voi tulla yllätyksenä, että nimestään huolimatta muikku kuuluu lohikaloihin, Partanen kertoo.

Muikku tunnetaan suomalaisen perinneruuan kalakukon täytteenä, mutta siitä voi loihtia myös monia muita ruokia.

– Muikku on maultaan mieto, ja se sopii monenlaiseen ruokaan. Se on nopea valmistaa, ja helppo käsitellä: valmiiksi peratuille muikuille ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään, eli muikun suomustamisesta tai fileeraamisesta ei tarvitse huolehtia, Partanen sanoo.

Kotimaisen kalakukon lisäksi muikulla voi tuunata myös muiden maiden nimikkoannoksista kotoisamman makuisia.

– Esitteessä on resepti Nizzan salaattiin, jossa tonnikala on korvattu muikulla, Partanen vinkkaa.

Muikku – reseptejä jokaiseen makuun -esitteen voi ladata ja tilata Pro Kala ry:n sivuilta.  Myös aiemmin ilmestyneet silakka- ja kirjolohi-esitteet löytyvät samasta osoitteesta.

Lähde; Pro Kala ry 9.4.2019