Keskikesällä voi kalatiskillä odottaa yllätys. Kasvatettua kalaa löytyy toki vuoden ympäri, mutta pyydettyä luonnonkalaa voi olla heikommin saatavissa. Voisi luulla, että lämpimällä ja kauniilla säällä kalastajan työ sujuisi helpommin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Pyydetyllä kalalla on omat sesonkinsa, ja parasta kala-aikaa on viileämpien vesien aika.

Vesien lämmetessä useat eri kalat muuttavat käyttäytymistään. Ne siirtyvät syvemmälle, missä vesi on viileämpää. Ne liikkuvat vähemmän ja odottelevat, että helteet menevät ohi ja vesi taas kylmenee. Tästä syystä niiden pyytäminen on kesällä haastavaa: kun kala on syvissä vesissä eikä se liiku, se ei käy pyydyksiinkään tuttuun tapaan.

Nyt vedet ovat jälleen viilenemässä, ja siksi näin lokakuussa lähes kaikki tutut ruokakalat ovatkin jälleen sesongissa. Kesää vastaava tilanne voi tulla vastaan taas talvella: kelirikon aikaan kalastaminen vaikeutuu ja keskitalvella monet kalat puolestaan menevät horrosmaiseen tilaan liikkuen vähemmän. Kaikkiin lajeihin tämä ei päde: esimerkiksi silakka ui talvisin usein tavallista isommissa parvissa, ja käy silloin pyydyksiin.

Pyydetyn kalan sesongit ovat suuntaa-antavia. Kalan saatavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kutuaika sekä sää: myrskyjen aikaan kalastajat eivät pääse pyydyksilleen, ja siten kalaa ei saada tavalliseen tapaan.

Kasvatettu kala ei samalla tavalla seuraa sesonkivaihtelua, vaan sitä on lähes aina saatavilla! Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta (95 prosenttia kasvatetusta kalasta) mutta myös esimerkiksi siikaa, kuhaa ja nieriää voi löytää kasvatettuna.

Sesonkeja ei tarvitse muistaa ulkoa. Pro Kala ry on julkaissut sivuillaan kalenterin, josta näkee yhdellä vilkaisulla, miten Ahti suo missäkin kuussa parhaiten antejaan. Kalenteri on saatavilla kolmella eri ilmeellä, joista jokaisen voi ladata joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kalenterit löydät Pro Kala ry:n mediapankista.

Lisäksi osoitteessa www.vedestaruokapoytaan.fi julkaistaan kuukausittain Kuukauden kalasaalis -artikkeli, jossa nostetaan sesonkikaloja esille.

Lähde; Pro Kala ry