Jouluun huipentuva lipeäkalakausi alkaa monella pyhäinpäivästä ja on hyvä tilaisuus ottaa terveellinen varaslähtö jouluherkutteluun. Lipeäkala tarjoaa kevyen ja maukkaan vaihtoehdon joulukauden raskaille ruoille.

Lipeäkala on oiva esimerkki siitä, että on mahdollista olla perinteinen ja trendikäs samaan aikaan. Sen kulutus oli pitkään laskussa, mutta lasku on pysähtynyt ja kala kiinnostaa taas. Suomessa nykyään lähinnä jouluherkkuna tunnettua lipeäkalaa syödään muissa Pohjoismaissa ympäri vuoden.

Rakastettu, vihattu lipeäkala

Marras-joulukuu on lipeäkalan aikaa. Joulukausi on mahdollista aloittaa vaikka heti, sillä lipeäkalapakkaukset saapuvat kauppoihin yleensä pyhäinpäivän kieppeillä. Yhtenä lipeäkalakauden virstanpylväistä pidetään myös joulukuista Annan päivää, jolloin perinteisin menetelmin valmistettava lipeäkala kannattaa viimeistään laittaa likoamaan jouluksi.

Lipeäkala jakaa mielipiteet: yhden perinneherkku on toisen painajainen. Joissakuissa epäluuloa herättää lipeäkalan voimakas tuoksu, toisissa saippuaan viittaava nimi.

Nimi tosiaan viittaa valmistustekniikkaan. Kuivattua kalaa, yleensä turskakaloihin kuuluvaa molvaa, liotetaan emäksisessä liuoksessa, jolloin kalan pH-arvo muuttuu emäksiseksi ja rakenne pehmeäksi. Sitten kala siirretään puhtaaseen veteen, ja kärsivällisen liotuksen jälkeen tarkistetaan, että sopiva happamuustaso on saavutettu. Kaupasta valmiina ostettavalle lipeäkalalle riittää esikäsittelyksi kastaminen kylmään veteen.

Lipeäkalaa moneen makuun

Lipeäkala on joulunajan terveyspommi. Emäksinen ruoka neutralisoi vatsahappoja ja erittäin vähärasvainen ja proteiinipitoinen kala sopii hyvin raskaampien jouluruokien kaveriksi. Katolisissa maissa lipeäkala tunnetaan edelleen paastoajan ruokana.

Yksi perinteisistä tavoista on kypsentää lipeäkala uunissa ja syödä se voisulan tai valkokastikkeen kera. Kalan lisukkeeksi on tavan mukaan valittu herneet ja perunat.

Lipeäkalasta on kuitenkin moneksi. Jos perinnereseptit on kokeiltu, löytyy tutusta ruokalajista sovelluksia jokaiseen makuun. Ehkäpä lipeäkalaa punajuurisalaatilla tai kenties tomaatti-äyriäiskastikkeen kera? Pikkujoulukausi on hyvä syy antaa tutulle jouluherkulle kokonaan uusi elämä.

Lähde; Pro Kala ry/ 30.10.2018