Some täyttyy lihattomista ruokakuvista, työkaveri valitsee lounaalla kasvisvaihtoehdon, ruokabloggaajat postaavat kilvan erilaisia sesongin mukaisia vegereseptejä. Lihaton lokakuu on selkeästi käynnissä!

Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013 Docventures-ohjelman Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin lanseeraamana. Siitä lähtien ovat monet innostuneet lokakuun ajan kokeilemaan lihatonta ruokavaliota omalla tavallaan. Osalle lihaton lokakuu tarkoittaa vegaanista kuukautta, toiselle pesco-vegetaarista-ruokavaliota, joka sisältää kasvisruokien lisäksi kalaa.

Jos on tottunut arjen ruoanlaitossa paistamaan nopeasti ohuet pihvit tai paketillisen jauhelihaa, kalan tuominen mukaan ei ainakaan pidennä kokkausaikaa – usein jopa päinvastoin. Kala on nopeasti kypsyvä, monipuolinen raaka-aine, jonka avulla ruokapöytään saa helposti vaihtelua. Kalaisat versiot tutuista arkiruoista maistuvat koko perheelle, ja niitä voi syödä hyvällä omatunnolla: kala on yksi ympäristöystävällisimpiä proteiineja, joita kaupasta löytyy.

Suosikkina lihaisat tacot? Kokeile cowboyn kalaa! Vaalea kala sopii tex-mex-meininkiin hienosti. Paistoaikaa ei tarvita paria minuuttia kauempaa. Loput täytteet voi pitää tuttuina: pavut, kasvikset ja tomaattinen kastike tekevät yhdessä kalan kanssa tortillasta herkullisen aterian.

Onko lempiherkkusi itämainen kana? Tuliset kalapullat maistuvat varmasti. Kalapullat voi tehdä pakastekalasta, joten ainekset voi ostaa etukäteen valmiiksi. Nopea surautus monitoimikoneella mausteiden kera, pyöräytys pulliksi ja kypsymään: kata kylkeen sweet & sour -kastiketta ja nuudeleita.

Vannotaanko teillä pastan nimeen? Kylmäsavukirjolohipasta on helposti ja nopeasti valmistuva pastaruoka, joka maistuu myös vannoutuneelle lihansyöjälle. Kylmäsavustettu kala on valmiiksi kypsää, joten se tarvitsee vain lämmittää nopeasti.

 

Lähde; Pro Kala ry 10.10.2019