Pro Kala Ry

Tiedote. Julkaistu: 18.07.2018, 09:30
Pro Kala Ry

Helteet hellivät kesälomalaisia, mutta elintarvikkeiden säilyvyydelle lämpimät kelit tietävät haasteita. Erityisesti kalatuotteiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kun kylmäketju on kunnossa, kala säilyy myös kesähelteillä.

Suomalaiset tietävät hyvin, että kala vaatii kylmäsäilytystä. Helteinen mökkeilykausi asettaa omat vaatimuksensa kylmäsäilytyksen järjestämiselle, mutta pitkäkään mökkimatka ei ole haaste, kun tavarat on pakattu oikein.

Kuluttaja on tärkeä lenkki kylmäketjussa

Tärkein yksittäinen tekijä kalan säilyvyyden varmistamisessa on lämpötila. Suosituslämpötila vaihtelee kalatuotteesta riippuen. Tuore kala säilyy parhaiten lähellä nollaa astetta, puolisäilyke pärjää hyvin hiukan lämpimämmässäkin. Kylmäketju tarkoittaa sitä, ettei tuotteen lämpötila missään käsittelyn, kuljetuksen tai säilytyksen vaiheessa nouse suosituslämpötilaa korkeammaksi.

Kalan kylmäketjun alkupäästä huolehtivat alkutuottaja, jalostaja, tukkuri ja kauppa. Ostohetkellä kuluttajasta tulee ketjun viimeinen lenkki. Onkin tärkeää, ettei kylmäketju pääse katkeamaan matkalla kalatiskiltä kotijääkaappiin. Kannattaa myös varmistaa, että jääkaapin lämpötila on säädetty tarpeeksi kylmälle, alle plus kolmeen asteeseen.

Kylmälaukku mukaan ostoksille

Vaikka kylmäketjun hallinta tuntuisi arjessa itsestään selvältä, saattaa pitkä mökkimatka onnistua yllättämään.

Erityisen pitkältä mökkimatka tuntuu kalasta. Siksi onkin tärkeää varustautua matkaan toisin kuin käyntiin lähikaupassa. Kylmälaukku pitää kalan viileänä myös paahtavassa helteessä.

Lyhyemmälläkin matkalla kannattaa kiinnittää huomiota pakkaamiseen. Kun kylmät tuotteet pakataan tiiviisti yhteen, ne pysyvät paremmin viileinä perille saakka.

Kala säilyy

Kala on yksi suomalaisten rakkaimmista kesäherkuista, ja oikein käsiteltynä se säilyy helteilläkin hyvin. Kalan säilyttäminen ei vaadi poppakonsteja: kylmäketjusta huolehtiminen riittää. Jos säilytyslämpötilat askarruttavat, kannattaa aina kääntyä kauppiaan puoleen.

 

Lisätietoja:

Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala

0400 827 277, katriina.partanen@prokala.fi