Keitto on kesäistä ruokaa. Ei ole siis ihme, että suomalaisista perinneruoista löytyy esimerkiksi kesäkeitto! Kalakeitot ovat loistavia kesäruokia, koska ne valmistuvat nopeasti ja kattilallinen keittoa on helppo tehdä vaikkapa mökillä tai veneessä.

Siinä missä talvella keitto lämmittää, kesällä ja kuumemmalla säällä keitto nesteyttää. Suomen kesä voi tosin yllättää, ja keiton lämmittävää vaikutusta voi joskus tarvita kesäkuukausinakin.

Parasta kesäisissä keitoissa ovat tuoreet raaka-aineet. Keiton voi soveltaa juuri niistä kasviksista ja kalasta, joita satut löytämään: yhdistele rohkeasti eri reseptejä ja voit luoda uuden kesän hittikeiton!

Jos teet keittoa itse pyytämistäsi kaloista, kannattaa liemi keittää perkeistä. Kalaliemen teko ei vie tuntikausia. Poista perkeistä kidukset ja sisälmykset ja keitä niitä vedessä ja haluamiesi mausteiden kanssa – jo 15-20 minuuttiakin riittää antamaan liemeen herkullista makua.

Mikäli hellan ääressä häärääminen ei kesällä joka päivä innosta, reilusta kattilallisesta riittää pariksikin päiväksi ja monien mielestä keitto vain paranee lämmitettäessä. Jos keittoa valmistaa useamman päivän satsin kerralla, on muistettava huolehtia säilytettävän keiton nopeasta jäähdytyksestä ja säilytyksestä kylmässä.

Muista, että kala kypsyy hetkessä eikä sitä pidä keittää keiton mukana pitkään. Lisää paloitellut ja ruodottomiksi käsitellyt kalat siis joukkoon viimeiseksi, sillä kalapalat kypsyvät jo muutamassa minuutissa. Jos keität niitä pidempään, ne alkavat hajota.

Reseptit

Kukkakaali-siikakeitto

Vuoden kalakeitto 2021 -voittaja

4 annosta

2 sipulia
5 keskikokoista perunaa
3 keskikokoista porkkanaa
200 g kukkakaalia (käytä värikästä kukkakaalia, jos mahdollista)
4 rkl öljyä
8-10 dl kalalientä
2 tl valkoviinietikkaa
2 laakerinlehteä
0,5-1 tl suolaa
2 (n. 500 g) isoa, nahatonta siikafileetä
2 dl kaurakermaa
1 ruukku ruohosipulia
mustapippuria maun mukaan

Hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Paloittele kukkakaali.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia, perunoita ja porkkanoita pari minuuttia.

Lisää kalaliemi, etikka, laakerinlehti sekä suolaa ja mustapippuria. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Paloittele sillä aikaa siikafileet nahattomiksi ja ruodottomiksi kuutioiksi. Lisää sitten keittoon pilkotut kukkakaalit, kaurakerma ja kalakuutiot.

Peitä kattila kannella, sammuta liesi ja anna hautua noin 5 minuuttia. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla.

Kreikkalainen kalakeitto

2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
2 varsisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
1 prk luumutomaattia (kuorittuna säilykkeenä)
8 kiinteämaltoista perunaa
2 laakerinlehteä
1 l lämmintä kasvislientä tai kalalientä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
300 g kirjolohta (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
300 g siikaa (nahatonta ja ruodotonta fileetä)
puolikkaan sitruunan mehu
kourallinen lehtipersiljaa (tai tuoretta tilliä)

Leikkaa kala isoiksi kuutioiksi. Kuutioi myös kuorittu sipuli. Siivuta pesty varsiselleri, hienonna valkosipuli ja leikkaa pestyt perunat suupaloiksi. Perunoihin voi halutessa jättää kuoret.

Aloita keiton valmistus lämmittämällä tilkka oliiviöljyä kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää sitten varsisellerit ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää keittopohjaan kuoritut luumutomaatit ja murskaa tomaatteja hieman. Lisää sitten perunat ja laakerinlehdet sekä lämmin liemi. Mausta suolalla ja pippurilla ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes peruna on kypsää.

Viimeiseksi keittoon lisätään kuutioitu kala. Lämmitä keitto kiehumispisteeseen mutta älä enää keitä, jotta kala ei kypsyisi liikaa! Nosta kattila liedeltä. Muista, että kala jatkaa kypsymistään kuumassa liemessä. Tarkista suolaisuus ja mausta sitruunan mehulla.

Koristele keitto hienonnetulla lehtipersiljalla ja oliiviöljyllä. Keiton lisukkeeksi sopii myös nokare kreikkalaista jogurttia. Tarjoile lämmin keitto tuoreen maalaisleivän kera!

Aurinkoinen kalakeitto

1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya tai kurkumaa
7,5 dl – 1 l kalalientä
1 tähtianis
1 – 2 appelsiinia
400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä
suolaa
tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10 – 15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3 – 4 min.

Lähde; Pro Kala ry