Itämeren silakasta valmistettu kalapuikko saapuu kauppoihin viimeistään lokakuussa.

Apetitin laskelmien mukaan pussillisen Itämeren kalapuikkoja syömällä poistuu Itämerestä noin puoli kiloa levää.

Apetitin laskelmien mukaan pussillisen Itämeren kalapuikkoja syömällä poistuu Itämerestä noin puoli kiloa levää. APETITTuuli Lindgrentuuli.lindgren@iltalehti.fiTänään klo 15:55

Suomalaisten syömästä kalasta yli 80 prosenttia on tuontikalaa. Kotimaisten kalatuotteiden valikoima on kuitenkin laajentunut viime vuosina merkittävästi ja laajenee edelleen. Apetit tuo syys-lokakuun aikana kauppoihin suomalaisesta silakasta tehdyt kalapuikot, joita koululaiset pääsivät maistamaan jo elokuussa Itämeripäivänä.

Apetit Kotimainen Itämeren kalapuikko on valmistettu MSC-sertifioidusta silakkafileestä. Puikot ovat gluteenittomia ja maidottomia ja ne valmistetaan Apetitin tehtaalla Säkylässä.

Luonnonkala-säilyke vietiin käsistä

Kotimaisista kaloista on kehitetty viime vuosina myyntiin runsaasti erilaisia jalosteita. Viime vuonna lanseerattu Pielisen Kalajaloste Oy:n Luonnonkala-säilyke saavutti heti suosion ja tuotteet pääsivät jopa loppumaan kaupoista. Luonnonkalasäilykkeessä hyödynnetään kotimaisia särkikaloja, kuten lahnaa, säynettä ja pasuria.

Tonnikalan haastajaksi on kehitetty myös Kotimaista-merkin alla S-ryhmän kaupoissa myytävä Leppäsavukala, joka valmistetaan Luonnonkala-säilykkeen tapaan suomalaisista särkikaloista.

Monelle tuttu on myös useamman vuoden myynnissä ollut Järki-Särki, joka on säilötty lasipurkkeihin.

Apetitin järvikalatuotteita on puolestaan myyty vuoden 2020 loppuun mennessä yli 6 miljoonaa kappaletta, ja niihin on käytetty yli miljoona kiloa särkeä.

Lähde; Iltalehti/ Pippuri 5.10.2021