Itämeren silakasta valmistettu kalapuikko saapuu kauppoihin viimeistään lokakuussa.
Apetitin laskelmien mukaan pussillisen Itämeren kalapuikkoja syömällä poistuu Itämerestä noin puoli kiloa levää. APETITTuuli Lindgrentuuli.lindgren@iltalehti.fiTänään klo 15:55
Suomalaisten syömästä kalasta yli 80 prosenttia on tuontikalaa. Kotimaisten kalatuotteiden valikoima on kuitenkin laajentunut viime vuosina merkittävästi ja laajenee edelleen. Apetit tuo syys-lokakuun aikana kauppoihin suomalaisesta silakasta tehdyt kalapuikot, joita koululaiset pääsivät maistamaan jo elokuussa Itämeripäivänä.
Apetit Kotimainen Itämeren kalapuikko on valmistettu MSC-sertifioidusta silakkafileestä. Puikot ovat gluteenittomia ja maidottomia ja ne valmistetaan Apetitin tehtaalla Säkylässä.
Luonnonkala-säilyke vietiin käsistä
Kotimaisista kaloista on kehitetty viime vuosina myyntiin runsaasti erilaisia jalosteita. Viime vuonna lanseerattu Pielisen Kalajaloste Oy:n Luonnonkala-säilyke saavutti heti suosion ja tuotteet pääsivät jopa loppumaan kaupoista. Luonnonkalasäilykkeessä hyödynnetään kotimaisia särkikaloja, kuten lahnaa, säynettä ja pasuria.
Tonnikalan haastajaksi on kehitetty myös Kotimaista-merkin alla S-ryhmän kaupoissa myytävä Leppäsavukala, joka valmistetaan Luonnonkala-säilykkeen tapaan suomalaisista särkikaloista.
Monelle tuttu on myös useamman vuoden myynnissä ollut Järki-Särki, joka on säilötty lasipurkkeihin.
Apetitin järvikalatuotteita on puolestaan myyty vuoden 2020 loppuun mennessä yli 6 miljoonaa kappaletta, ja niihin on käytetty yli miljoona kiloa särkeä.
Lähde; Iltalehti/ Pippuri 5.10.2021