Kalatuotteiden vienti Venäjälle loppui elokuussa – viennin kasvu Tanskaan korjasi lovea

Tiedote Kala Tilasto 07.05.2015

Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita ulkomaille 65,8 miljoonaa kiloa vuonna 2014. Viennin määrä kasvoi neljällä miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, vajaa 42 miljoonaa euroa, oli kuitenkin yli kolme miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2013.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden vientimaat olivat Viro (23,0 milj. euroa), Tanska (6,9 milj. euroa), Venäjä (5,5 milj. euroa) ja Ruotsi (2,7 milj. euroa). Vienti Viroon kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna neljällä miljoonalla eurolla. Tanskaan vietyjen kalan ja kalatuotteiden määrä kasvoi, mutta arvo pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2013. Vienti Venäjälle supistui 3,6 miljoonalla eurolla ja vienti Ruotsiin 3,2 miljoonalla eurolla.

Pakastettua kokonaista silakkaa ja kilohailia vietiin Venäjälle 10,3 miljoonaa kiloa, mikä oli kolmasosan vähemmän kuin vuonna 2013. Vienti Venäjälle tyrehtyi vuoden 2014 elokuussa Venäjän asettamien tuontikieltojen vuoksi. Tanskaan viedyn silakan määrän nousu korvasi kuitenkin Venäjän viennin päättymisen aiheuttamaa aukkoa. Tanskaan vietiin tuoretta kokonaista silakkaa 20,0 miljoonaa kiloa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Sen lisäksi Tanskaan vietiin uutena tuotteena pakastettua kokonaista silakkaa 2,3 miljoonaa kiloa. Viroon viedyn pakastetun silakan ja kilohailin määrä pieneni kymmenen prosenttia 8,5 miljoonaan kiloon.

Tuoreen ja pakastetun silakan ja kilohailin vienti Tanskaan, Venäjälle ja Viroon vuosina 2013 ja 2014

Tärkeimmät vientituotteet Suomesta olivat tuore kirjolohi ja lohi, tuore ja pakastettu silakka ja kilohaili, suolatut tai savustetut lohet, mäti ja mätituotteet sekä rehukala.

Yli puolet tuontikalasta norjalaista

Suomeen tuotiin 116 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2014. Tuontimäärä oli sama kuin edellisvuonna. Tuonnin arvo sen sijaan pieneni hieman, 394 miljoonaan euroon, mikä oli 8 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2013. Tuonnin määrästä 67 prosenttia ja arvosta 92 prosenttia oli elintarvikkeeksi tuotua kalaa tai kalatuotteita.

Tärkeimmät kalan ja kalatuotteiden tuontimaat olivat Norja (186,2 milj. euroa), Ruotsi (65,9 milj. euroa), Tanska (32,4 milj. euroa) ja Viro (20,6 milj. euroa). Tuonnin kokonaismäärästä yli puolet eli 62 miljoonaa kiloa tuli Norjasta. Tärkeimmät Norjasta tuodut kalatuotteet olivat tuore kokonainen lohi (32 miljoonaa kiloa), katkaravut, sillivalmisteet ja -säilykkeet, kalarasvat ja -öljyt sekä kalajäte. Ruotsista tuotiin kalaa ja kalatuotteita lähes 17 miljoonaa kiloa, erityisesti tuoretta kirjolohta, kalavalmisteita ja – säilykkeitä sekä tuoretta silakkaa. Tanskasta tuotiin yhteensä 11,8 miljoonaa kiloa mm. kalavalmisteita ja -säilykkeitä, pakastettua kokonaista kalaa, pakastettuja kalafileitä, mätituotteita ja äyriäisiä, kalajauhoa sekä kalarasvoja ja -öljyjä. Thaimaasta tuotiin pääasiassa tonnikalavalmisteita ja -säilykkeitä.

Kalan ulkomaankauppa 2014 >>