Valitse sivu

Sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto ennen hedelmien ja kasvisten kasvihuoneviljelyä sekä niiden tuontia ulkomailta. Nyt sesonkiruoka on taas kaikkien huulilla. Sesonkien mukaan syömisessä on monia hyviä puolia: sesongissa olevat hedelmät ja kasvikset ovat esimerkiksi usein sekä edullisia että ekologisia.

Kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla! Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä.

Kalojen sesonkiajat eivät ole niin sanotusti kiveen hakattuja, vaan suuntaa antavia. Miksi esimerkiksi made on juuri sydäntalven kala? Syyt eri kalalajien sesonkien takana ovat moninaiset, mutta käytännössä kyse on lopulta kalan liikkumisesta.

Mitä enemmän kala liikkuu, sitä todennäköisemmin se käy pyydykseen. Liikkumisen taustalla voi olla esimerkiksi siirtyminen kutupaikalle tai sieltä pois, veden lämpötila tai – ainakin teorian mukaan – kuunkierron vaihe. ”Kala liikkuu ja käy pyydyksiin”, sanotaan, ja hyvästä syystä!

Näin tammikuussa sesongissa ovat monet eri sitrushedelmät, sipulit sekä kaalit. Myös porkkana, inkivääri ja bataatti ovat nyt parhaimmillaan. Pyydetystä kalasta sesongissa ovat hauki, kuha, made, muikku ja silakka. Lohen ystävien ei tarvitse huolestua: kasvatettua kalaa on saatavilla ympäri vuoden, ja esimerkiksi Suomessa kasvatettu kirjolohi on siis aina sesongissa.

Pyydetyn kalan sesonkikalenterit löydät Pro Kala ry:n mediapankista.

Reseptit

Frittimuikkuja ja porkkana-inkiväärikastike

500 g muikkuja
suolaa
2 rkl leivinjauhetta
4 rkl maissijauhoja
6 rkl vehnäjauhoja
2 dl hiilihapollista kivennäisvettä
7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

Perkaa ja huuhtele muikut. Valuta hyvin, kuivaa tarvittaessa paperilla ja mausta suolalla.

Tee friteeraustaikina: sekoita leivinjauhe, maissijauhot ja vehnäjauhot keskenään pienessä kulhossa. Kaada päälle kivennäisvettä, kunnes seos muuttuu sakeaksi taikinaksi.

Kasta muikut taikinassa. Lämmitä rypsiöljy korkeareunaisessa kattilassa 170-asteiseksi. Paista muikut pienissä erissä rapeiksi.

Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti porkkana-inkiväärikastikkeen kanssa.

Porkkana-inkiväärikastike:

3 cm:n pala inkivääriä kuorittuna
1 iso porkkana
1 keskikokoinen sipuli
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 rkl seesamiöljyä
1 dl rypsiöljyä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen öljyjä lukuun ottamatta ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Lisää öljyt ohuena nauhana koneen käydessä.

Aurinkoinen kalakeitto

1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya tai kurkumaa
7,5 dl – 1 l kalalientä
1 tähtianis
1 – 2 appelsiinia
400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä
suolaa
tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10 – 15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3 – 4 min.

Hauki-tagliatelle ja savujuustoa

500 g tagliatelle-kuivapastaa

500 g haukifileetä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita

200 g parsakaalia pilkottuna
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
100 g savukermajuustoa
puolikkaan sitruunan mehu
vihreitä yrttejä oman maun mukaan: basilikaa, tilliä, persiljaa…
4 rkl raastettua parmesaania

Keitä pasta kypsäksi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta.

Mausta haukifileet suolalla ja paista nopeasti öljyssä. Pidä lämpimänä 100-asteisessa uunissa.

Kuullota murskattu valkosipulinkynsi voissa ja lisää parsakaalit. Paista pari minuuttia jatkuvasti käännellen. Lisää kalaliemi ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää joukkoon raastettu savukermajuusto, sitruunamehu ja keitetty pasta. Pyöräytä ainekset sekaisin ja palastele haukifileet pastan päälle.

Viimeistele tuoreilla yrteillä ja parmesaanilla.

Lähde; Pro Kala ry 11.1.2022