Teetkö aina uunikalaa, vai kuuluuko tapoihisi paistaa kala pannulla? Onko bravuurisi kenties kalakeitto? Ostatko graavikalan aina valmiina? Jos haluat vaihtelua, kalan eri valmistustapoihin on helppo tutustua Vedestä ruokapöytään -videokirjaston Ruokaa kalasta -videoiden avulla.

Jotkut pitävät kalaa hankalana valmistaa, mitä se tietysti aivan ensikertalaiselle voi ollakin. Videoiden vinkkejä seuraamalla kalasta saa kuitenkin herkullista ruokaa, vaikka kalan valmistus olisi vierasta.Yleisin virhe, jonka kotikokit tekevät, on kalan kypsentäminen liian kovassa lämpötilassa ja liian kauan.
Kala kypsyy todella nopeasti, eikä isoakaan lohifilettä tarvitse pitää yli 200-asteisessa uunissa tuntikausia! Liian kova lämpötila ja pitkä kypsennysaika tekevät kalasta kuivaa.Erittäin hyvä niksi on ottaa kala jääkaapista pois hyvissä ajoin, esimerkiksi noin puolisen tuntia ennen valmistusta, jotta se ehtii hieman lämmetä jääkaappikylmästä.
Uunin lämpötilaksi riittää puolestaan alle 200 astetta – esimerkiksi lohen täydellisenä kypsyytenä pidetään 42 asteen sisälämpötilaa, jonka saavuttamiseksi riittää yleensä alle 20 minuuttia 180-asteisessa uunissa.Paistamisessa puolestaan niksinä on käyttää pinnoitettua pannua.
Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, että kala jäisi pannun pintaan kiinni. Liian kova lämpötila ei pannulla paistaessakaan kannata: muuten voi käydä niin, että etenkin isompi filee on pinnalta palanut ja keskeltä raaka! Graavien, hapolla kypsennettyjen cevicheiden ja erilaisten maustesilakoidenkaan teko ei ole salatiedettä, vaan onnistuu kotikokilta helposti.

Etsi siis mieluinen resepti vaikkapa Pro Kalan reseptikirjastosta ja jos valmistustekniikka on uusi, katso videoilta parhaat vinkit siinä onnistumiseen!

Lähde; Pro Kala ry, 8.11.2022