Korealainen kulttuuri on kovassa suosiossa niin popin kuin ruoankin osalta. Tämän vuotinen Kalakeittopäivä onkin saanut innoituksensa molemmista, sillä nyt jos koskaan suomalaiset kaipaavat väriä ja vaihtelua arkeen.
Olemme luoneet herkullisen Kalasoppaa Namnamnam -reseptin, joka pohjautuu Malguntang -kalakeittoon. Resepti on tehty yhdessä eteläkorealaisen ruokahifisti Dahn Kimin kanssa. Lähtökohtana on ollut maun lisäksi helppous ja siksi perusraaka-aineet löytyvät tavallisista ruokakaupoista. Halutessaan keitosta voi tehdä tulisemman esimerkiksi korealaisella chilijauheella ja gochujang-chilitahnalla.
Kielen lisäksi Kalakeittopäivänä halutaan kutkutella myös mieltä. Kalasoppaa Namnamnam on saanut oman biisin ja musiikkivideon, joilla inspiroidaan ihmiset mukaan. Erillinen reseptivideo puolestaan opastaa keiton valmistuksessa kädestä pitäen.
Mihin Kalakeittopäivää tarvitaan? Valtaosa suomalaisista tiedostaa kalan terveysvaikutukset. Silti sitä syödään edelleen liian vähän suosituksiin nähden. Kolmannes syö kalaa kerran viikossa ja yhtä moni harvemmin kuin joka toinen viikko. Toisin sanoen vain kolmannes suomalaisista syö sitä suositusten mukaan eli 2-3 kertaa viikossa. Terveellisyyden lisäksi kala on myös vastuullinen valinta. Ammattikalastus hoitaa ympäristöä ja poistaa vesistöstä ravinteita, jotka ovat ihmisille tärkeitä, mutta vesistöille rasite.
맛있게 드세요 eli hyvää ruokahalua!
Siirry Kalakeittopäivän kampanjasivulle www.kalakeittopäivä.fi >
Katso Kalasoppaa Namnamnam -musiikkivideo >
Katso Kalasoppaa Namnamnam -reseptivideo >
Resepti
Kalasoppaa Namnamnam (korealainen kalakeitto Malguntang)
4 annosta
Ainekset
- 400 g nahatonta vaaleaa kalaa (esimerkiksi ahventa, siikaa tai kuhaa)
- 1 litra vettä
- 1/3 kyssäkaalia
- 1/4 kiinankaalia
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 kevätsipulinvartta
- 2 siitakesientä tai herkkusientä
- 1 sipuli
- 100 g maustamatonta tofua
- 2 rkl soijakastiketta
- ripaus suolaa tai 3 ml kalakastiketta
- 1 rkl kokonaisia mustapippureita
- (2 tl Gochujang-chilitahnaa, 2 tl korealaista chilijauhetta, kourallinen mungpavun ituja)
Ohje
Esivalmistelut
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Voit vaihtoehtoisesti käyttää 2 teelusikallista valmista valkosipulimurskaa.
Kuori ja viipaloi kyssäkaali 3 x 4 cm kokoisiksi ja puolen sentin paksuisiksi ohuiksi suupaloiksi.
Pilko kiinankaali samankokoisiksi paloiksi kuin kyssäkaali.
Viipaloi siitake-/herkkusienet puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Leikkaa 1 kevätsipulin varsi 5–7 cm pituisiksi paloiksi lientä varten.
Leikkaa loput kevätsipulista ohuiksi siivuiksi koristelua varten.
Leikkaa tofu 4 cm x 5 cm:n kokoisiksi ja 1 cm:n paksuisiksi paloiksi.
Keiton valmistus
Lisää keskikokoiseen kattilaan vesi, kokonainen sipuli kuorineen, kevätsipulit ja pippurit. Anna kiehua korkealla lämmöllä 7–10 minuuttia.
Nosta sipuli, kevätsipulit ja pippurit pois liemestä. Lisää kyssäkaali ja kiinankaali kattilaan, anna kiehua 5 minuuttia.
Vinkki! Jos haluat keittoon enemmän kasviksia, voit lisätä myös kourallisen mungpavun ituja. Jos haluat valmistaa tulisemman version, lisää vielä 2 tl korealaista gochujang-chilitahnaa ja kaksi teelusikkaa korealaista chilijauhetta.
Huuhtele kala kylmässä juoksevassa vedessä ja kuivaa paperilla. Leikkaa kala reilunkokoisiksi paloiksi.
Kun kasvikset ovat pehmeitä, lisää kalapalat, valkosipulimurska, sienet ja tofu kattilaan ja kiehauta.
Lisää kattilaan vielä soijakastike ja ripaus suolaa. Jos haluat keittoon aitoa korealaista makua, käytä suolan sijaan kalakastiketta.
Koristele keitto hienonnetulla kevätsipulilla.
Mikäli haluat keitosta vielä ruokaisamman, nauti se keitetyn riisin kera, kuten korealaiset tekevät.
Lähde; Pro Kala ry 25.1.2022