Sunnuntaina 28. helmikuuta on Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Kulttuuriin kuuluu olennaisesti myös ruokakulttuuri, ja jo itse Kalevalassa näkyy selvästi suomalaisten mieltymys kalaruokaan!
Sen muistavat monet, että Väinämöinen tekee hauen leukaluusta kanteleen. Sampoa ryöstämään matkaavien Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen vene juuttuu jättihauen selkään. Kalasta saadaan paitsi pohja kanteleelle, myös apetta matkalaisille:
Kävi neiet keittämähän
kävi kilvan kymmenenki.
Siitä hauki keitetähän,
murkinoiahan muruina.
Hauen lisäksi Kalevalassa mainitaan liuta muitakin kaloja: 48. runossa verkolla nostetaan kiiskiä kirokaloja, ahvenia ruotaisia, särkiä sapikkahia ja tuimenia, taimenia, lahnoja, lohikaloja, kaikkia ve’en kaloja.
Kun tarinan alussa Väinämöinen ja Joukahainen ottavat toisistaan mittaa, Väinämöinen aloittaa taiston kysymällä Joukahaiselta ”mitä sie enintä tieät, yli muien ymmärtelet?”, ja Joukahainen vastaa kertomalla muun muassa kaloista.
Siiall’ on sileät pellot,
lohella laki tasainen.
Hauki hallalla kutevi,
kuolasuu kovalla säällä.
Ahven arka, kyrmyniska
sykysyt syvillä uipi,
kesät kuivilla kutevi,
rantasilla rapsehtivi.
Kalaruoka ei ole ollut vain arkista evästä, vaan se on sopinut myös juhlapöytään. Pohjolan häistä kerrotaan seuraavaa:
Olipa kystä kyllin syöä,
kyllin syöä, kyllin juoa
punaisissa purtiloissa,
kaunoisissa kaukaloissa:
pirotella piirahia,
murotella voimuruja,
sirotella siikasia,
lohkota lohikaloja
veitsellä hope’isella,
kuraksella kultaisella.
Kalevalan päivää kannattaa siis juhlistaa kala-aterialla! Pyydetystä kalasta sesongissa näin helmi-maaliskuussa ovat esimerkiksi hauki ja silakka. Kasvatettu kirjolohi sopii hyvin lohikalojen lohkomiseen.
Reseptit
Kermainen haukipyörykkäkeitto
Kermainen, maukas haukipyörykkäkeitto maistuu koko perheelle. Haukifileet jauhetaan monitoimikoneella, jolloin haukifileen mahdolliset ruodot jauhaantuvat hienoksi. Haukimurekemassa on monikäyttöinen. Siitä voi paistaa pannulla siskonmakkaran tapaan pyöryköitä pastan joukkoon, tai paistaa pihveiksi perunasoseen kanssa.
4 annosta
Haukimureketaikina
400 g nahattomia haukifileetä
1 dl kermaa
2 rkl korppujauhoa
1 kananmunaa
1 tl suolaa
valkopippuria
Keittoon
500 g perunoita
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
2 rkl voita
8 dl vettä
2 kalaliemikuutioita
2 dl kermaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 sitruuna
Valmista ensin mureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneella. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimureketaikina kylmään tekeytymään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.
Pese ja kuori perunat, leikkaa kuutioiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
Kuumenna voi kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja kalaliemikuutiot. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia.
Pyörittele haukimureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä. Purista keittoannoksen päälle sitruunan mehua.
Etanasilakat
noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 dl persiljasilppua
50 g voita
2-3 valkosipulinkynttä
Varaa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja. (yleensä 6 kpl)
Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli ylöspäin leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle työpöydälle. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria sekä runsaasti ruohosipuli- ja persiljasilppua. Taita takaisin kalan muotoon, kiedo rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin.
Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.
Kypsennä pannut 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna rauhoittua 5 min ennen tarjoilua.
Tarjoa lisänä paahdettua ruisleipää ja olutta.
Rukiiset kalapasteijat
20 kpl
1 pkt (400 g) ruispiirakkataikinaa
Täyte:
1 ps (300 g) kirjolohisuikaleita
150 g pakaste- tai 300 g tuoretta pinaattia
1 rasia (170 g) herkkusieniä tai noin 1 dl kypsää metsäsienihakkelusta esim. tatteja, suppilovahveroita, kehnäsieniä tai kantarelleja
1-2 sipulia
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2-1 tl mustapippuria
1 rkl perunajauhoja
Voiteluun: 1 pieni muna
Pehmitä silputtua sipulia öljyn kanssa kulhossa mikrossa noin 1 minuutti. Kun käytät tuoretta pinaattia, huuhdo ja höyrytä se kasaan. Jäähdytä kylmässä vedessä, puserra vesi pois ja leikkaa pinaattikasa pieneksi. Valuta sulaneesta pakastepinaatista neste pois.
Kun käytät herkkusieniä, viipaloi ja paista ne ja anna jäähtyä. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
Kauli molemmat sulaneet taikinalevyt noin 50 x 20 cm:n kokoisiksi suorakulmioiksi. Jaa levyt taikinapyörällä ensin pitkittäin kahtia ja sen jälkeen 10 cm:n paloiksi.
Jaa täyte taikinapaloille. Kostuta palojen kaksi viereistä sivua vedellä sormin tai siveltimellä. Sulje taikinalevyt ja painele reunat tiiviisti kiinni. Jätä leivonnaiset kolmioiksi tai tee kolmioista pasteijoita kääntämällä kärjet reunojen päälle ja litistämällä ne. Käännä saumapuoli alaspäin. Nosta leivonnaiset leivinpaperoidulle uunipellille, voitele ja paista 225 asteessa uunin keskimmäisellä ritilätasolla noin 15 minuuttia.
Vinkki: Jos olet kiireinen tee näin: kauli piirakkalevyt 40 x 15 cm:n kokoisiksi suorakulmioiksi leivinpaperin päällä ja vedä paperi uunipellille. Levitä kalatäyte levyjen keskelle niin, että reunoille jää runsas 2 cm:ä taikinaa. Käännä taikinareunat kalatäytteen päälle ja poimuta karjalanpiirakan tapaan. Voitele ja kypsennä 225 asteessa noin 20 min.
Lähde; Pro Kala ry 25.2.2021