On tutkittu fakta, että suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa. Pro Kalan teettämissä kuluttajatutkimuksissa jopa neljä viidestä suomalaisesta haluaisi lautaselleen entistä enemmän meriemme ja järviemme antimia. Joskus haasteeksi nousee se, ettei oikein tiedä, miten kalasta saisi helposti tehtyä herkullista ruokaa. Etenkin arkena ei välttämättä ole aikaa tai jaksamista lähteä uuden opetteluun. Siksi keräsimme nyt kolme niin helppoa kalaruokareseptiä, että niiden valmistus onnistuu, vaikka kalaa ei olisi koskaan ennen kokannut!

Kun valitset puolivalmisteen kuten valmiin kalapihvin tai -puikot, et voi helpommalla päästä. Kaupoista löytyy myös erilaisia kalapullia ja -pyöryköitä. Niiden avulla voit lisätä kalaa arkiruokailussa ilman, että sinun tarvitsee tietää mitään kalan käsittelystä. Kalapihvin voi sujauttaa hampurilaisen tai, kuten alla olevassa reseptissä, pitaleivän väliin.

Savustettu kala on siitä näppärää, että se on valmiiksi kypsää. Jos siis pelkäät, että paistaisit kalan liian kypsäksi tai että se jäisi raa’aksi, valitse savukala! Jos et halua nauttia sitä sellaisenaan, voit tehdä siitä herkullisen täytteen uuniperunoille.

Kolmas reseptimme on sriracha-maustettu uunilohi. Uunilohi on monen bravuuri, eikä ihme, sillä sen valmistus on todella helppoa. Aseta lohifilee nahkapuoli alaspäin uunivuokaan, mausta haluamallasi tavalla ja laita uuniin. Muista kuitenkin muutama vinkki: laita uuni valmiiksi lämpiämään ja ota myös kala jääkaapista ennen valmistamista. Silloin kypsennysaika on lyhyempi. Uunilohi ei vaadi pitkää valmistusaikaa, päin vastoin: moni pitää kalaa liian kauan uunissa, jolloin siitä tulee kuivaa.

Reseptit

Kalalla täytetty pita

4 annosta

4 kalapihviä, pakaste
1-2 rkl öljyä
4 rukiista pitaleipää
(paahdettua sipulirouhetta)

Salaatti

1/3 (noin 200 g) kerää jäävuorisalaattia
1 porkkana
1/2 (150 g) kurkkua
1 pieni valkosipulinkynsi
1 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 tl sitruunanmehua tai viinietikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Pese jäävuorisalaatti ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä lastuiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

Sekoita kulhossa jogurtti, majoneesi, sitruunanmehu ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon salaattisuikaleet, porkkanalastut ja kurkkusuikaleet.

Paista kalapihvit öljytilkassa pannulla pakkauksen ohjeen mukaisen ajan.

Lämmitä pitaleipiä mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 30 sekuntia. Avaa pitaleivät taskuiksi. Täytä salaatilla ja paistetulla kalapihvillä. Ripottele päälle halutessasi paahdettua sipulirouhetta.

Savukalamousse

n. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. kirjolohta tai lohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
0,5 dl kevätsipulia
2 rkl kapriksenmarjoja
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi: lohko siis esimerkiksi haarukalla kalaa nahasta irti niin, että voit samalla poistaa mahdolliset ruodot. Koska kalasta sekoitetaan muiden ainesten joukkoon, sinun ei tarvitse yrittää saada kauniita tai isoja paloja kerrallaan nahasta irti.

Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Sriracha-lohi

600 g ruodotonta lohta tai kirjolohta
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl srirachaa
1 rkl seesaminsiemeniä
ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Kypsennä kalaa noin 20-25 minuuttia. Voit valella pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Kala kypsyy nopeasti ja on valmista, kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

Tarjoa salaatin kera.

Lähde; Pro Kala ry 15.3.2022