Gastro Helsinki -messuilla käydyn tiukan taistelun jälkeen Ravintola Emon vuoromestari Juho Tahvanainen sai ensimmäisen Seafood Chef -tittelin. Tahvanainen loihti pääruoaksi fish & chips -klassikosta inspiraationsa saaneen annoksen käyttäen pääraaka-aineena silakkaa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Seafood Chef -kilpailu järjestettiin tänään perjantaina 13.3.2020 Gastro Helsinki 2020 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailun järjestivät Food Camp Finland Oy ja Pro Kala ry yhdessä kumppaneidensa kanssa. Viranomaismääräysten vuoksi kilpailu käytiin ilman yleisöä.

Kilpailun esikarsintavaiheessa ennakkotehtävänä kilpailijat suunnittelivat lämpimän pääruoka-annoksen. Tuomaristo valitsi finaaliin neljä ammattilaista annoskuvan ja reseptin perusteella. Finaalissa kalaruokien mestarit valmistivat paitsi ennakkotehtävänä esittelemänsä annoksen, myös alkuruoan käyttäen Benella-kirjolohta sekä vähintään yhtä vapaavalintaista äyriäistä Chipstersin valikoimasta.

Finalisteina kisasivat Akseli Mäki (vuoropäällikkö, Ravintola Tårget), Juho Hämäläinen (keittiömestari, Woikoski Feeling), Juho Tahvanainen (vuoromestari, Ravintola Emo) ja Joel Luis More Rojas (kokki, Ravintola Bassi Turku).

Voittajaksi kruunattiin Juho Tahvanainen. Pääruoaksi hän valmisti fish & chipsiä silakalla. Alkuruokana hän tarjoili sokerisuolattua lohta ja sokerimarinoitua mätiä. Seafood Chef 2020 -tittelin lisäksi voittaja sai palkinnoksi 2500 euroa.

Tahvanainen kertoo yllättyneensä voitostaan.

– En osannut odottaa voittoa, kun katsoin muiden kilpailijoiden annoksia, hän sanoo.

Silakka on hänelle rakas raaka-aine.

– Vuosi sitten käytin ensimmäistä kertaa silakkaa ravintola-annoksessa. Siitä syttyi rakkaus tätä aliarvioitua raaka-ainetta kohdaan. Silakka on erittäin maukas kala, ja joten kun oli mahdollista käyttää sitä tällaisessa kilpailussa, päätyi se totta kai lautaselle, Tahvanainen hymyilee.

Päätuomari, keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo Group Oy:stä nostaa esille sen, että kotimainen kala oli kilpailussa hienosti esillä.

– Voittaja-annoksessa hienoa oli silakan käyttö, sehän on kansalliskalojamme. Myös säynävää käytettiin, sekin on huippulaatuinen kala. Kokonaisuutena kilpailu oli oodi ja kunnianosoitus kotimaiselle kalalle. Jos tällä intensiteetillä sitä kaikki kokkaavat, kotimaisen kalan tulevaisuus on huippu, Terävä hehkuttaa.

Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen oli yksi tuomariston jäsenistä. Hän kehuu kilpailun tiukkaa tasoa.

– Voittajan valinta ei ollut helppoa, kaikki annokset olivat omalla tavallaan upeita. Kovatasoiset ammattilaiset osoittivat, että merenelävistä ja kotimaisesta kalasta saa taiottua upeita ruokaelämyksiä, Partanen iloitsee.

Seafood Chef -kilpailun tavoitteena on parantaa ammattikokkien tietoisuutta kalojen ja äyräisten erinomaisuudesta raaka-aineena. Kilpailulla halutaan myös tuoda esille huippuraaka-aineita ja välineitä sekä kannustaa ammattikokkeja kalan- ja äyriäisten valmistamiseen entistä enemmän.

Lähde; Pro Kala ry 13.3.2020