Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvot: Juhannuksena herkutellaan kotimaisella kalalla

Suomalaisista järvistä ja meristä nousee toinen toistaan mainiompia kaloja. Kuitenkin vain viidennes kaupoissa ja toreilla myytävästä kalasta on kotimaista. Kotimaisen luonnonkalan sijaan yhä useampi syö kasvatettua tai ulkomailta tuotua kalaa.

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä haluaa kannustaa kotimaisen luonnonkalan käyttöön.

–     Kalaa kaksi kertaa viikossa on hyvä neuvo. Kala on monin tavoin terveellistä ja kerrassaan verratonta pikaruokaa, Henna Kyyrä muistuttaa.

Kalafileen paistaminen pannulla tai höyryttäminen kattilan höyryosassa vie muutaman minuutin.

–     Kotimainen luonnonkala on herkullinen ja ekologinen valinta. Ahventa, kuhaa, säynävää ja siikaa on helppo valmistaa grillaten, savustaen tai uunissa, Kyyrä vinkkaa.

Hauen saa helposti ruuaksi ilman hankalien y-ruotojen poistoa jauhamalla sen monitoimikoneella tai lihamyllyllä. Massasta saa makoisia pyöryköitä tai herkullisen murekkeen.

Kalan kysyntä kasvaa

Kala maistuu suomalaiselle kuluttajalle, sillä kalan kysyntä on lähes kaksinkertaistunut 1980-alun jälkeen.

1980-luvun alussa lähes kaikki tuorekala oli kotimaista. Suomalaiset söivät silloin vielä yli 30 miljoonaa kiloa silakkaa, kun nykyinen kulutus on enää kymmenesosa tästä.

Muilla luonnonkaloilla kuten siialla, kuhalla ja ahvenella olisi kotimarkkinoilla kysyntää, mutta niiden tarjonta on kausiluonteista ja ammattikalastajien huvetessa vähäistä. Myös vapaa-ajankalastuksen saaliit ovat vähentyneet. (Lähde: mmm.fi)

Säilytä kala kylmässä

Kala säilyy syötävänä juhannusmökilläkin, kun säilytät sen oikein:

  • Kala pilaantuu erittäin helposti. Huolellinen esikäsittely pidentää säilyvyyttä.
  • Jos kalastat itse, pistä eli päästä veri pois heti kalan kuoltua.
  • Perkaa kalat eli poista niistä sisälmykset.
  • Kalan suositeltava säilytyslämpötila on +0- +3 astetta.
  • Valmista kala ruuaksi mahdollisimman pian.
  • Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista.
  • Pakasta kala, jos et voi valmistaa sitä ruuaksi heti.

Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvot

Maa- ja kotitalousnaisten Ruokaneuvot on kerran kuussa ilmestyvä tiedote sesongin raaka-aineista ja ruoanlaitosta. Tiedotteen ruokaohjeet ja kuvat ovat vapaasti median käytettävissä.

Painokelpoiset kuvat saa pyynnöstä Silja Varjoselta silja.varjonen@maajakotitalousnaiset.fi. Kuvien lähde mainittava: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

Ohjeet löytyvät myös sivuilta www.maajakotitalousnaiset.fi/vinkit-ja-teemat sekä Pinterestistä www.pinterest.com/ruokaneuvot

Lisätietoja

Henna Kyyrä ruoka-asiantuntija Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset puh. 043 825 0583 henna.kyyra@maajakotitalousnaiset.fi

Katja Pethman Kehityspäällikkö, ruoka ja ravitsemus Maa- ja kotitalousnaisten Keskus puh. 040 526 4619 katja.pethman@maajakotitalousnaiset.fi